Jelić: Nad Hrvatima se provodi mirnodopsko etničko čišćenje

Cilj ovih politički montiranih optužnica koje se kreiraju u političkom vrhu Muslimana u BiH je da se hrvatski narod u BiH proglasi zločinačkim narodom, a RH agresorom na BiH. Muslimani na taj način žele zadržati sadašnje političko stanje gdje su Hrvati građani drugog reda, kazao je Jelić

Umirovljeni general Zlatan Mijo Jelić, gostujući na Hrvatskoj televiziji u emisiji Iza zavjese, autora Tihomira Dujmovića, otvoreno je progovorio o sudskim progonima hrvatskih branitelja u BiH, kazavši, između ostalog, kako gotovo da nema hrvatskih zapovjednika protiv kojih nije pokrenuta istraga ili podignuta optužnica, dok protiv bošnjačkih časnika uopće nema optužnica po zapovjednoj odgovornosti.

Istaknuvši kako su u BiH na sceni dvostruki standardi te kako se zločini nad Hrvatima diljem BiH ne procesuiraju, Jelić je upozorio kako je cilj, kazao je, montiranih optužnica  mirnodopsko etničko čišćenje. Kazao je i kako je prema njegovim informacijama podignuto 160 optužnica protiv pripadnika HVO-a.

-Cilj ovih politički montiranih optužnica koje se kreiraju u političkom vrhu Muslimana u BiH je da se hrvatski narod u BiH proglasi zločinačkim narodom, a RH agresorom na BiH. Muslimani na taj način žele zadržati sadašnje političko stanje gdje su Hrvati građani drugog reda. A krajnji cilj ovih optužnica muslimanskog vrha je da preko ovih optužnica u miru ostvare ono što nisu u ratu. Na ovaj način se provodi mirnodopsko etničko čišćenje, a cilj je da se Federacija BiH u konačnici pretvori u jednonacionalni entitet gdje će Hrvati biti građani drugog reda, istaknuo je Jelić, dodavši kako bošnjački vrh istodobno želi oduzeti i Hrvatskoj političku moć, a istodobno se želi falsificirati i povijest.

Povijesna je istina da BiH bez hrvatskog naroda, ali i RH, ne bi bila priznata niti bi se obranila od velikosrpskog agresora, a pitanje je bi li bez pomoći RH Muslimani u BiH opstali, naglasio je. Govoreći o hrvatsko-bošnjačkom sukobu u BiH Jelić je tijekom svojeg gostovanja kazao kako najveću odgovornost snose časnici JNA pristigli u Armiju BiH.

Kolektivna optužba

Kao jedan od argumenata za ocjene o progonu on je naveo i način suđenja hrvatskim braniteljima u kontekstu primjene zakonodavstva.

-Hrvatima se sudi retroaktivno prema zakonu iz 2003. godine, a muslimanima prema zakonu iz bivše SFRJ. To je dokaz da se nad Hrvatima u BiH sprovodi aparthejd. Jer optužnice protiv hrvatskih branitelja po zakonu od 2003. nisu utemeljene na dokazima o udruženom zločinačkom pothvatu i širokom i rasprostranjenom napadu, niti su utemeljene u dokazima o selektivnoj zapovjednoj odgovornosti. Optužnice za udruženi zločinački poduhvat nemaju za cilj da optuže samo osumnjičene za zločine, već kolektivno optužuju cijeli državni i politički vrh Hrvata u BiH i sve znane i neznane, naglasio je on, dodavši kako se Bošnjacima sudi samo po individualnoj odgovornosti jer zakon preuzet iz SFRJ ne pozna ove pojmove.

Ignoriraju se činjenice

S druge strane, naglasio je on, ignorira se činjenica da se za vrijeme rata u hrvatskim bolnicama liječilo više od 15 tisuća ranjenika Armije BiH te da je Hrvatska zbrinula više od pola milijuna muslimanskih izbjeglica, dok je čitavo vrijeme rata Armija BiH primala potporu preko Republike Hrvatske.

Istodobno, Jelić se osvrnuo i na izostanak potpore, kazavši kako “hrvatski politički predstavnici BiH uglavnom šute”

Rijetko daju koje priopćenje. Institucionalnog odgovora uopće nema, naglasio je on, pozvavši političke predstavnike da se izbore kroz institucije BiH da se svim osumnjičenicima omogući suđenje po istom zakonu – onom koji je vrijedio u to vrijeme.

-Mi već imamo nekoliko presuda od međunarodnog suda u Strasbourgu za ljudska prava koji je naložio pravosuđu BiH da se svim osumnjičenicima i osuđenicima mora suditi prema zakonu koji je vrijedio u to vrijeme. A ako postoje dva zakona, onda prema onome koji je povoljniji za optuženike – a to je u svakom slučaju onaj iz SFRJ. To je apel našim političarima i jedini način da se zaustavi ovaj progon, poručio je on, dodavši kako je trenutna Vlade u RH prva koja je prepoznala ove probleme i pokrenula neke procese u njihovom rješavanju.

Uhićenje u Orašju

General Jelić osvrnuo se i na uhićenje bivših pripadnika HVO-a u Orašju, kazavši kako je ne sceni licemjerstvo protiv hrvatskih branitelja.

-Namjera je da se protiv jedine općine koja se obranila od velikosrpske agresije želi falsificirati povijest. Agresora  se želi proglasiti žrtvom, a žrtva bi tako trebala postati agresorom, poručio je Jelić. Kada je u pitanju optužnica protiv njega on je potvrdio kako je ista napisana na više od 6.700 stranica, a potvrđena je za sedam dana. Pritom, kako kaže Jelić, jedan od vještaka protiv njega i drugih hrvatskih branitelja je bio izravni sudionik u sukobu.


Piše: D. Pušić

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!