Jelka Miličević o Aluminiju: ‘Meni je mirna savjest’ (VIDEO)

Zamjenica premijera Federacije Bosne i Hercegovine i federalna ministrica finansija Jelka Miličević obratila se danas javnosti nakon okruglog stola koji se održao u sjedištu HDZ-a i HNS-a.

“Svi su pozdravili ovakav način komuniciranja i pozdravili da bude češći i da se na vrijeme čuje argumentirano mišljenje svih učesnika u ovom procesu”, istakla je Miličević o okruglom stolu koji je danas održan.

Na pitanje da li je moguće u slučaju Aluminija izbjeći stečaj je odgovorila: “Aluminij je jedan sustav, gospodarski subjekt koji godinama ima problema i ovakav način uspostave poslovanja jednostavno je neodrživ. Pokušali smo u Vladi sve što smo mogli – poduzimali aktivnosti za koje smo unaprijed znali da neće dati rezultate da bi pripremili ljude da je to nešto neizbježno. Stečaja se ljudi boje što misle da je to likvidacija gospodarskog subjekta. Ima jedna specifičnost u Aluminiju i stečaju kao rješenje – sva imovina Aluminija je pod hipotekom. Ne možete pokrenuti stečaj ako nemate stečajne mase, ako nemate namirenje obveza bar u nekakvom postupku povjeritelja. Mislim da je sada faza da se mora vidjeti taj proces dokapitalizacije, i ja bih rekla na određeni način mogućnosti ili oživljavanja Aluminija ili je tada tek stečaj”.

“Sve finansijske institucije svoja potraživanja su osigurali hipotekom i založno pravo je to pravo nažalost kredit na kredit, došli smo do toga da sva ta imovina nije vlasništvo Aluminija nego nečije drugo”, istakla je ministrica finansija FBiH.

“Ne vjerujem u ovakav način poslovanja. Aluminij ne može uvoziti sve sirovine i izvoziti sirovinu. Njihov gotov proizvod je sirovina. Činjenica je da u aluminijskom kombinatu svi parametri su na tržištu a mi ne možemo kao mala ekonomija imati nijedan odlučujući faktor. Tržište upravlja nama. Sve smo pokušali zadnje četiri godine, meni je mirna savjest, Džindiću, premijeru. Vlada što je mogla je uistinu napravila”, naglasila je.

Kada su u pitanju doprinosi i uvezivanja staža radnicima Aluminija je rekla kako će radnici bar godinu dana imati plaću.

error: Content is protected !!