Jesu li ‘savjetnici’ opet sugerirali Izetbegoviću da malo prikoči i slijedi Erdoganov odnos spram NATO saveza?

Tri ministra iz reda srpskoga naroda, SDS-a i PDP-a, po deveti puta su ovoga tjedna skinuli s dnevnog reda slanje Godišnjeg nacionalnog programa za oružane snage BiH.

Indikativno je da u SDA nisu previše opterećeni niti ljuti što im koalicijski partneri svega mjesec i pol dana do završetka godine, dakle i roka za slanje toga fatalnoga dokumenta koji je polučio paralizu sustava, tako uporno sabotiraju usvajanje jedne važne odluke.

A upravo od SNSD-a ultimativno traže da se ANP pošalje u Bruxelles. Ne treba biti posebno inteligentan i upućen da se ne prepozna kako vrh SDA zapravo vjerojatno i ne želi da ministri iz SDS-a i PDP-a dignu ruku za slanje ANP, jer bi to onda u konačnici značilo otvaranje vrata da mandatar Zoran Tegeltija i ostali Dodikovi ministri konačno uđu u državnu izvršnu vlast i zaposjednu pozicije koje sada drže prihvatljivi Mirko Šarović, Dragan Mektić i Igor Crnadak. Kakvi god su, oni su ipak za političko Sarajevo daleko podobniji od ”separatističkih” kadrova Milorada Dodika.

Erdoganovi savjeti

Naravno, za javnost se rabi teza Mirka Šarovića, Dragana Mektića i Igora Crnatka koji svoju sabotažu pravdaju izjavom da je slanje ANP-a ipak posao novog saziva Vijeća ministara i da su uostalom dužnosnici stranke Milorada Dodika i potpisali sve najvažnije odluke oko puta BiH prema NATO savezu.

Obrazloženje je dosta prozirno, jer sadašnji saziv Vijeća ministara mora raditi koliko god je moguće normalno dok se ne formira novo Vijeće ministara. To se dozirano i događa, Šarović, Mektić i Crnadak i obavljaju svoje redovne svakodnevne ministarske poslove, osim bilo kakvog dodira oko famoznog Godišnjeg nacionalnog plana. U procjepu višemjesečnog nadmudrivanja, ucjenjivanja i optužbi oko toga tko je ključni krivac što nemamo državne Vlade, šef SDP-a Nermin Nikšić je prije nekoliko dana iznio teške sumnje u iskrenost vođe SDA Bakira Izetbegovića oko slanja ANP-a i puta naše zemlje prema punopravnom članstvu u najjačoj svjetskoj vojnoj alijansi.

Nakon nedavnog sastanka predsjednika Srbije i Turske Aleksandra Vučića i Tayyipa Erdogana u Beogradu uz svjedočenje ”promatrača” Milorada Dodika, Željka Komšića i Šefika Džaferovića , predsjednik SDP-a je otvoreno upozorio na pogibeljnost vazalskog odnosa Bakira Izetbegovića prema Erdoganu koji je, kako tvrdi Nikšić, sve više okrenut prema Moskvi. Rezonski je zaključiti dakle da Nermin Nikšić sumnja da bi Izetbegović mogao slijepo slijediti svaki možebitni dogovor Vučića i Erdogana i zajedno s Miloradom Dodikom, svu energiju i političke kapacitete usmjeriti u posve drugačijem smjeru od Zapada i NATO saveza.

Udaljavanje od NATO-a

”Trenutno HDZ i SNSD imaju zahtjeve vezane uz ANP i Izborni zakon koji se kose s Ustavom, zakonima ove države, presudama međunarodnih sudova, ali i sa zdravim razumom. Čini se da se njihova strategija bazira na iskustvu da, ako dovoljno dugo ustraju, mogu očekivati da će SDA prije ili kasnije ustuknuti i prihvatiti njihove zahtjeve. U prilog ovoj tvrdnji već imamo jasne poruke predsjednika SDA, koji je izjavio da je spreman blokirati put BiH u NATO, te ga potpuno uvezati sa srbijanskom, odnosno proruskom politikom prema NATO-u, na šta vjerojatno ima utjecaj i vazalski odnos prema Erdoanu, koji je sve bliže Moskvi”, prosudba je šefa SDP Nermina Nikšića na koju uopće nije reagirala SDA, a javnost je tek primila k znanju bez dubljih elaboracija.

Nikšić također upozorava i na izjave nekih drugih dužnosnika SDA kako samo “legitimni” predstavnici naroda trebaju obnašati političke funkcije i kako jedan narod ne treba birati zastupnike iz reda drugog naroda.

Prema njegovom mišljenju te izjave u potpunosti su u skladu sa zahtjevima SNSD-a i HDZ-a te predstavljaju prihvaćanje njihove politike i zahtjeva, čije ispunjenje BiH može odvesti samo u dublju neizvjesnost i još veće udaljavanje od NATO-a i EU.

Podsjećamo šef SDA Bakir Izetbegfović je poručio kako “akcent može biti stavljen na potpuno civilni dio. Možemo koordinirati tempo sa Srbijom. Na kraju krajeva, možemo prihvatiti ono što je od krucijalne važnosti za Srbe, a to je da nema članstva u NATO-u bez novog konsenzusa i dogovora, ali se zakoni ove zemlje moraju poštovati”.

Čelnik SDP-a Nermin Nikšić pomalo sarkastično upire prstom u Izetbegovićeve famozne savjetnike koji ga možda, kao i u slučaju blamaže sa tužbom protiv Srbije, opet krivo navode na promašaje .

”Možda ovoga puta neće biti potrebno čekati 3-4 godine da saznamo tko je od njegovih savjetnika, inače po pravilu “ozbiljnih i knjiških ljudi” sugerirao Izetbegoviću ovakvo spuštanje u vezi sa NATO integracijama. Iz njegovih riječi lako se mogu prepoznati očinski savjeti Erdogana, iste one poruke kojima je onomad u Beogradu, a prije toga i u Turskoj dočekao članove Predsjedništva BiH. Jedino Željko Komšič tada nije bio oduševljen njegovim prijedlogom da se popusti srpskoj strani”, otvoreno sumnja Nikšić.

Za razliku od njega živući svjedok Erdoganovih poruka iz Beograda Željko Komšić, predsjedatelj Predsjedništva BiH nije pokazivao zabrinutost za sudbinu zemlje, poglavito nije bio kočoperan kao što to uobičajeno bude kada, primjerice, Kolinda Grabar Kitarović ili bilo tko drugi s druge strane rijeke Une dirne u domovinu.

“Ako Srbi ne žele u NATO, neće se ići u NATO”, ponavlja često Bakir Izetbegović. Tim riječima ne vjeruje Milorad Dodik i društvo u Banjoj Luci poruke šefa SDA smatraju prozirnom „navlakušom“ kako bi se poslao Godišnji nacionalni plan. Kad se sve sabere doima se da su zadovoljni i Izetbegović i Dodik. Prvi zato što SNSD neće ući u državnu vlast, a drugi što BiH, po Dodikovim kalkulacijama, neće ući u NATO savez.

J. S.

error: Content is protected !!