KAKO ODGOVORITI NA PRESUDU PRLIĆU I OSTALIMA? Macan: Sagledati realnost i tražiti pravdu za hrvatske žrtve

“Političari moraju odgovorno postupiti prema budućnosti hrvatskog naroda u BiH i učiniti sve kako se ova presuda ne bi zloupotrebljavala od bilo koga. Kad danas vidite brojke u BiH Hrvati su se najviše iselili i žrtve su tog rata”, zaključuje ovaj stručnjak za krizno komuniciranje, nagovješćujući moguće modele reagiranja hrvatskih političara nakon izricanja presude.

Izuzimajući politički, nacionalni i pravni kontekst i konotaciju, drugostupanjska presuda haškoj šestorci biti će veliki izazov za PR (public relations) stručnjake i krizno komuniciranje prema javnosti, posebice PR stručnjake u odjelima odnosa s javnošću  stranaka sa hrvatskim predznakom, čije će izjave i reagiranje biti od medija i najtraženiji. Ovo “PR vatreno krštenje”, već su manje ili više uspješno, prošli srpski političari nakon prošlotjednog izricanja prvostupanjske presude doživotnog zatvora zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću zbog zločina nad bh. Bošnjacima i Hrvatima.

Krešimir Macan, jedan je najboljih PR stručnjaka u regiji, a poslovni ugled i povjerenje svojih klijenata stekao je dugogodišnjim radom na ovom području, posebice na polju političkog i kriznog komuniciranja. On će uskoro postati i savjetnik za medije premijeru susjedne Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, a nedavno je u Mostaru održao predavanje na velikoj konferenciji PR Days Mostariensis 2017.

O nadolazećoj presudi hrvatskoj šestorci i mogućem modelu reagiranja prema javnosti, Macan za Dnevni list kaže: “Bez obzira kakva bude presuda bitno je da svi koji je komentiraju imaju na umu da je sve što se događalo na prostorima bivše države bilo posljedica velikosrpske agresije koju je izvela JNA uz podršku iz Srbije. Svi drugi narodi su se branili od tih pokušaja i na kraju izborili za sebe, pa tako i Hrvati. Nad Hrvatima su izvršeni brojni monstruozni zločini u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i tu se dobrim dijelom branila i sama Hrvatska. Nažalost, u punoj manjoj mjeri je bilo pogrešaka i zločina s hrvatske strane kojih moramo biti svjesni i smjestiti ih u prostor i vrijeme u kojem su se dogodili.

Ovaj PR stručnjak kaže da posebno treba voditi brigu i o činjenici da su mnogi zločini nad Hrvatima ostali neprocesuirani i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, te podsjeća da i da sada, sa završetkom rada Međunarodnog suda u Haagu, treba učiniti sve da se svi ratni zločini istraže i procesuiraju jer oni, po međunarodnom pravu, ne zastarijevaju.

“Političari moraju odgovorno postupiti prema budućnosti hrvatskog naroda u BiH i učiniti sve kako se ova presuda ne bi zloupotrebljavala od bilo koga. Kad danas vidite brojke u BiH Hrvati su se najviše iselili i žrtve su tog rata”, zaključuje ovaj stručnjak za krizno komuniciranje, nagovješćujući moguće modele reagiranja hrvatskih političara nakon izricanja presude.

Šeks: Hrvatsko vodstvo se treba pripremiti na reagiranje

Vladimir Šeks, jedan od utemeljitelja HDZ-a Hrvatske tijekom nedavnog gostovanja u Mostaru prilikom predstavljanja svoje knjige ‘Državni udar – Kako su Manolić i Mesić rušili Tuđmana i hrvatska politika prema BiH’ (I i II), također je naglasio potrebnost mudrosti u djelovanju hrvatskih političara nakon što bude izrečena presuda za hašku šestorku.

“Ukoliko bi prvostupanjska presuda bila potvrđena, a u što ne vjerujem, haška pravda bi bila ogromna nepravda koja ne bi zaliječila nego otvorila i produbila rane i to s vrlo teškim posljedicama. Mi kao Hrvati, trebamo pripremiti hrvatsko vodstvo u BiH kako reagirati ako dođe do takve, najnepovoljnije situacije”, kazao je on.

Istaknuo je i da Republika Hrvatska također ima svoje snažen argumente. “Ne mogu govoriti u ime predsjednice i premijera, govorim u svoje osobno ime, uvjeren sam da će i u takvom, negativnom ishodu, hrvatska država naći instrumentarij da se zaštiti i hrvatsku državu i hrvatski narod u BiH od negativnih učinaka takve osuđujuće presude. Trebat će prvo mudrosti, hrabrosti, odlučnosti i vjere pokazati hrvatskom narodu u BiH da takvom presudom neće nastupiti smak svijeta, da je to jedna epizoda jedne teške nepravde i da se treba sabrati, skupiti snage i nastaviti dalje”, zaključio je Šeks.

Kako su reagirali Dodik i Vučić na presudu Mladiću?

Kao vrlo loš primjer i pokušaj dobivanja novih stranačkih bodova smatra se nacionalno zapaljivo reagiranje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je kazao da je “Mladić heroj i patriota za Srbe i da to ništa neće promijeniti”.

No, na vrlo odmjeren način, ali s upućenim značajnim porukama, na presudu Mladiću reagirao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a za kojeg je Krešimir Macan već prije kazao da je “naučio kako odgovoriti na teška pitanja”.

Podsjetimo, Vučić je kazao da “zna koliku su u cijeloj regiji emocije uzavrele i zato želim kazati svima drugima da Srbija poštuje njihove žrtve kao što znam da ni od koga ne možemo očekivati da poštuje naše žrtve”.

“Moj poziv građanima Srbije i svim ljudima u Srbiji je da danas počnemo gledati u budućnost, da razmišljamo gdje i kako će nam živjeti naša djeca, kako ćemo čuvati mir i stabilnost u regiji, kako ćemo otvarati više tvornica, renoviramo više zgrada i ne gušimo se u suzama prošlosti već od radničkog znoja i svake druge vrste znoja stvaramo drukčiju budućnost za sve nas”, komentirao je Vučić.

No, on nije propustio niti uputiti kritiku prema međunarodnoj zajednici, ali i državama susjedama čime je želio zadržati naklonost srbijanske javnosti.

“Od svih onih iz cijelog svijeta koji su tobože pričali o budućnosti i držali nam lekcije o budućnosti, a koji su danas jedva dočekali da Srbe ponovno lupaju po glavi i drže nam tirade o prošlosti, samo da im kažem: Malo se zaustavite s tim licemjerje. Ako vi od tema prošlosti nemate mogućnost misliti o budućnosti, pustite nas da razmišljamo o budućnosti i da budućnost gradimo”, poručio je srbijanski predsjednik”.

Kakva će retorika hrvatskih, ali i bošnjačkih političara u BiH biti nakon 29. studenog, te hoće li ista biti okrenuta budućnosti ili će biti upotrijebljena za stranačke interese i nove sukobe i krize u BiH –  ostaje za vidjeti.

Piše: V. Herceg, [email protected]

 

error: Content is protected !!