Kako stres utiče na vašu kožu i šta uraditi povodom toga?

Iako su trenutne vanredne okolnosti s kojima smo suočeni smanjile broj naših dnevnih obaveza, to svakako ne znači da smo sačuvani od stresa koji su te obaveze nosile sa sobom. Stres se sada javlja iz sasvim drugih izvora, a naš je zadatak da pronalazimo nove načine kako da se borimo s njim i posljedicama koje ostavlja na naše tijelo.

Zdrava prehrana, dovoljno tekućine i „konzumiranje“ pozitivnih informacija zasigurno je najbolji način kako odgovoriti na napade stresa i anksioznosti, te djelovati preventivno. Međutim, kada je stres već ostavio vidljive tragove na našoj koži, tada vrijedi konsultovati stručnjake za savjet više. Zbog toga smo o tome razgovarali sa stručnim timom Prirodne kozmetike Gloria i savjete koje smo čuli, dijelimo sa vama.

Stres u našem tijelu proizvodi hemijsku reakciju zbog koje naša koža postaje posebno osjetljiva, te prenaglašeno reaguje na nepoznate okolnosti. Sigurno ste do sada i sami iskusili razne reakcije i ispade koje vam je vlastita koža priredila kad ste to najmanje trebali. To se dešava zbog toga što stres tjera naše tijelo da proizvodi dodatne količine hormona kao što je kortizol, koji inače ima cilj da nas zaštiti od opasnosti, ali kao posljedicu svoje aktivnosti naređuje žlijezdama da proizvode ulje koje masti našu kožu, a svi znamo da masna koža znači više akni, iritacija i ostalih nepravilnosti.

Osim akutnih, stres dodatno povećava i neke hronične probleme kože, s kojima smo se možda već navikli živjeti, pa sada dodatno moramo da ih držimo pod kontrolom.

Stručni tim Prirodne kozmetike Gloria predlaže holistički pristup problemima s našom kožom. To znači da organizam trebamo posmatrati kao cjelinu, te se pobrinuti da je sve što u njega unosimo i na njega nanosimo bude uvijek zdravo. To se podjednako odnosi na duhovne, mentalne i fizičke „namirnice“. Zbog toga je stručni tim brenda Gloria, kao najveći izvor čistih, sigurnih i zdravih sirovina za njegu naše kože, odabrao prirodu.

Od brojnih ljekovitih sirovina kreirali su nježne i luksuzne proizvode kojima je cilj djelovati dubinski, rješavajući tako „suštinu“ problema, za razliku od njegovog sakrivanja. Jedino na ovaj način rezultati koji se postignu mogu biti dugotrajni, bilo da su problemi nastali zbog stresa, ili im je uzrok neka druga vanredna okolnost. 

Jedan holistički tretman za oporavak kože izgledao bi ovako: kupaonica transformisana u kućni spa uz pomoć ambijentalne muzike, eteričnih ulja, kupki i nekoliko svijeća. Lice na kojem je problem uvijek najvidljiviji možemo posebno počastiti linijom proizvoda na bazi ljekovitog smilja. Najprije piling za lice koji će otkloniti sve što ne treba da bude prisutno, zatim Zlatni serum koji će nježno, ali snažno nahraniti, zaliječiti i zaštititi kožu, te na kraju i hijaluronska krema koja podržava prirodni sastav kože i popunjava bore.

Kako bi ste započeti proces izlječenja kože držali aktivnim, potrebno je koristiti dnevnu i noćnu kremu, koje su također izrađene na bazi ljekovitog smilja, kao i ostali proizvodi Zlatne kolekcije Prirodne kozmetike Gloria. Nemojte da vam sada stres proizvede pomisao kako trenutno ne možete doći do ovih preparata, jer ne biste bili u pravu. Svi su dostupni za potpuno sigurnu kupovinu u apotekama širom BiH, ali što je još važnije i za online narudžbe na www.prirodna.ba.  

error: Content is protected !!