KAKVA JESEN ČEKA EUROPU Velike kiše stižu tek u listopadu

Europu su posljednjih mjeseci pogodili ekstremni valovi vrućine, što je dovelo i do požara o kojima su pisali gotovo svi svjetski mediji. Ljudi su masovno zabrinuti kakve ih temperature očekuju tokom jeseni, s obzirom da su tokom ljetnih mjeseci bile dosta iznad prosjeka, pa je američka meteorološka kompanija “Accuweather” objavila sezonsku prognozu za jesen u Europi.

Rujan bez padalina

Rana jesen će biti sušna, a temperature i dalje iznad prosječnih vrijednosti. Listopad i studeni će zato biti kišoviti, prognoza je AccuWeather-a.

Na području Balkana će doći do prekida suše, ali tek u listopadu i studenom, dok će rujan i dalje biti topao sa temperaturama iznad prosjeka. Padavina će biti minimalne u tom mjesecu, što povećava rizik od novih požara, a neke veće se mogu očekivati tek u listopadu i studenom.  Jug Italije i Grčka će biti sušni i topli, a iste prognoze očekuju i Španjolsku i Portugal. Stabilnu jesen imat će područja Francuske, Njemačke i Poljske, koje su ovo ljeto bile dosta kišovite.

Područje istočne Europe u rujnu i listopadu  će također biti toplije i sušnije, ali studeni će ipak donijeti znatno hladnije vrijeme, kao i prve snježne oluje.

Kada je u pitanju zima, mnogi nagađaju kako će i ova biti hladna kao i prošla, no klimatolozi kažu kako sa sigurnošću još niko ne može prognozirati što nas to čeka u prosincu ili čak siječnju 2018. godine.

 U nedjelju kiša

Ono što je sigurno jeste da će osvježenje stići već u nedjelju u cijelu BiH. Domaći i strani klimatolozi kažu kako od nedjelje neće više biti paklenih temperatura kakve smo imali u cijelom kolovozu. Jug zemlje, koji je inače cijelo ljeto bio nadprosječno topao u narednom tjednu će uživati uz maksimalne temperature do 35 stupnjeva Celzija. Još jedan topliji val očekuje se nakon 27. kolovoza kada će se temperature ponovno približiti 40 podioku na termometru.

error: Content is protected !!