Katalonija gori, više od 125 ozlijeđenih, tisuće marširaju prema Barceloni

U masovnim sukobima prosvjednika, ogorčenih zbog teških presuda zagovornicima katalonske nezavisnosti i policije, u katalonskim gradovima su u noći na srijedu ozlijeđene najmanje 74 osobe.

U Barceloni, Gironi, Lleidi i Tarragoni, četiri najveća grada Katalonije, u isto vrijeme su počeli prosvjedi koji su prerasli u sukob s policijom, javlja Hina.

Gradska policija procjenjuje da se u Barceloni, oko zgrade španjolske središnje vlade, okupilo najmanje 40.000 prosvjednika.

Uz povike “Na njih”, “Živjela slobodna zemlja” i “Ulice će uvijek biti naše”, prosvjednici su krenuli uklanjati željezne ograde, koje je ondje ranije tijekom dana postavila policija.

Maknuvši barijere, htjeli su se približiti zgradi španjolske Vlade, koju smatraju odgovornom za “nepravedne presude” svojim čelnicima, no zaustavila ih je interventna policija palicama i štitovima.

Postavljanje vatrenih barikada

Prosvjednici su ih zatim zasuli limenkama, bocama i bengalkama. Pri tom su nosili zastave koje simboliziraju nezavisnost. Katalonska policija, kojoj je stiglo pojačanje španjolske nacionalne policije, krenula je rastjerivati masu. Prosvjednici su uzvratili postavljanjem vatrenih barikada, paleći kontejnere i gume. Policijske sirene i zvuk helikoptera odjekivali su u noći. Posljednji podaci policije govore da je 25 prosvjednika privedeno. Slične scene uslijedile su i u ostala tri grada Katalonije, autonomne pokrajine s oko 7,5 milijuna stanovnika na sjeveru Španjolske.

Nema teško povrijeđenih

Premda su katalonska Vlada, osuđeni političari i bivši predsjednik katalonske Vlade Carles Puigdemont danima pozivali na mirne i nenasilne prosvjede, čini se da je strpljenje popustilo kod tisuća mladih prosvjednika. Oko ponoći je šest prometnica bilo blokirano.

Katalonska policija pozvala je stanovnike da se ne približavaju zonama s barikadama te je koristila sredstva za rastjerivanje prosvjednika. Ozlijeđene su 74 osobe, no niti jedna teško, izvijestila je hitna pomoć.

Sukobi su trajali satima, nakon čega se oglasila španjolska Vlada priopćenjem, u kojem je navela kako je njen “cilj jamčiti sigurnost i suživot u Kataloniji te da će to, ako treba, postići čvrstinom, odgovarajućom mjerom i jedinstvom”.

Premijer Pedro Sanchez je zbog nastale situacije otkazao za srijedu planirani put u sjeverni grad La Corunu, gdje je trebao prisustvovati dodjeli novinarskih nagrada.

Visoke zatvorske kazne

Potpredsjednik katalonske Vlade Pere Aragones pozvao je preko Twittera prosvjednike na smirivanje.

“Nemojmo im dati ono što traže. Nemojmo im pokloniti Članak 155. Udaljimo se od nasilnih i neopravdanih akcija”, poručio je.

Španjolska Vlada je u listopadu 2017. godine, kao odgovor na referendum o nezavisnosti, kojeg je bio zabranio Ustavni sud i posljedično proglašenje republike Katalonije, posegnula za Člankom 155. Ustava, kojim je na nekoliko mjeseci preuzela direktno upravljanje iz Madrida nad Katalonijom, gdje je raspisala izbore. Bio je to drugi dan prosvjeda, nakon što je u ponedjeljak 131 osoba bila ozlijeđena u sukobu prosvjednika i policije, od kojih jedna teško.

Prosvjedi su uslijedili nakon što je u ponedjeljak Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne od devet do 13 godina zbog organiziranja nezakonitog referenduma 2017. i proglašenja “Republike Katalonije”.

Još troje dužnosnika osuđeno je na zabranu obnašanja javnih funkcija i novčane kazne.

Prosvjedi su najavljeni za čitav tjedan, a sindikati koji podržavaju samostalnost pozvali su stanovnike na opći štrajk u petak. Razne organizacije najavile su dolazak na prosvjed u Barcelonu.

error: Content is protected !!