Keep calm, and love raštika (FOTO)

Na natjecanju u kuhanju jela od raštike sudjelovalo je 25 ekipa iz BiH, susjedne Hrvatske, sudjelovala je i ekipa RTL-ovog showa “Ljubav je na selu”, a doputovali su gosti i iz Njemačke – kuhari iz Oldenburga iz Njemačke, hotela Tafelfreunden. I u tom gradu raštika se posebno slavi jer svake godine mjesec dana traje kulinarski festival upravo njoj u čast.

I ove godine Raštikijada, jedinstvena manifestacija u Hercegovini, bila je dobra prilika za promociju raštike, jedne od najzdravijih povrtnica koja je othranila Hercegovce na škrtom kršu. Pod krilaticom ‘Ja volim raštiku’, za najbolje kuhare ovog tradicionalnog hercegovačkog jela natjecalo se 25 timova, a sama manifestacija poprima međunarodni karakter.

Neizostavan dio u gastro ponudi

Na natjecanju u kuhanju jela od raštike sudjelovalo je 25 ekipa iz BiH, susjedne Hrvatske, sudjelovala je i ekipa RTL-ovog showa “Ljubav je na selu”, a doputovali su gosti i iz Njemačke – kuhari iz Oldenburga iz Njemačke, hotela Tafelfreunden. I u tom gradu raštika se posebno slavi jer svake godine mjesec dana traje kulinarski festival upravo njoj u čast.

Raštikijada već postaje tradicija, ovogodišnja je šesta po redu, a organizatori su vrlo zadovoljni jer je raštika otrgnuta od zaborava.

“Raštika je jedino zelenje koje je uspijevalo i u sušnom ljeti i na minus 10 stupnjeva. Othranila je generacije Hercegovaca i vrlo često bila na našim jelovnicima. U novije vrijeme pomalo se izgubila, iako se pokazala kao jako hranjiva, bogata kalcijem koji nam svima nedostaje, raznim vlaknima, mineralima itd. i došao sam do ideje da promoviram raštiku kao jednu skoro zaboravljenu kulturu, pokušamo je češće vratiti na naše jelovnike i popularizirati na ovaj način”, kaže Toni Marić iz Agroturizma Marića gaj, organizatora Raštikijade.

Zadovoljan je i ovogodišnjim odzivom, ali ponajviše jer je raštika, neizostavan dio u gastro ponudi svakog hercegovačkog restorana ili hotela koji promiče domaća, autohtona hercegovačka jela.

“Možda smo se raštike u novije vrijeme počeli pomalo i stidjeti, a ovo je prilika da se okupe ljubitelji raštike, podijele svoja iskustva jer narodi s naših krajeva i dalje njeguju veliku ljubav prema ovom vrlo zdravom povrću”, kaže Marić.

Raštika je nekada bila miljenica seljaka, a danas velikih gurmana

Za one koji ne znaju iz Agroturizma Marića gaj pojašnjavaju da se raštika uzgaja zbog lišća koje se bere sukcesivno od baze biljke prema vrhu tijekom čitave zime do ranog proljeća. Kao povrtna kultura uzgaja se u priobalnom dijelu Hrvatske, na otocima i u Hercegovini, prvenstveno u vrtovima, a izuzetno rijetko na većim površinama.

Iznimno je bogata kalcijem, izvor je snažnih antioksidanta luteina i zeaksantina te je idealna namirnica za održavanje tjelesne mase. Nimalo razmažena raštika u određenim dijelovima škrte hercegovačke zemlje predstavlja jedino povrće koje uspijeva, i to čak i kao samoniklo.

Takve karakteristike su je predodredile da bude miljenica seljaka, a činjenica da je posebice u prošlim stoljećima bila često i jedino zimi dostupno povrće ju je napravila gotovo sinonimom za zelen. Danas je raštika miljenika istinskih gurmana ali i ljubitelja zdrave prehrane zbog svojih iznimno ljekovitih sastojaka.

Najbolji recept je onaj ‘po starinski’

Ove godine raštiku na Marića gaju, po prvi put su kuhali i članovi Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Hercegovac. I odmah osvojili prvo mjesto. Ljubitelje raštike počastili su i domaćim, kukuruznim i crnim kruhom, sirom, uštipcima i neizbježnom mezom. Članice HKUD-a Hercegovac, Matija Banožić i Drina Sesar raštiku kuhaju na tradicionalan način, kako kažu, “po starinski”.

O svom receptu, a koji se ove godine na Raštikijadi potvrdio kao najbolji, kažu: “Nema tu puno pametovanja. Pripremamo raštiku kako su pripremali naši stari – kuhamo ju danas sa junetinom, krumpirom i tome dodamo kašiku svinjske masti. To je najjednostavnije i najzdravije”, kažu one.

Dok tim RTL-ovog showa ‘Ljubav je na selu’ predvođen Draženom Božićem i Mirjanom Mršić ne želi otkrivati tajne svog recepta u pripravljanu raštike, tim obitelji Volarević iz Metkovića vrlo rado demonstrira svoj način kuhanja ovog tradicionalnog jela. Ove godine, Raštikijada ima i svog najmlađeg sudionika upravo iz obitelji Volarević, malenog Matu kojeg više od raštike uveseljava vreva ‘raštikoljubaca’.

Na svoje su ove godine došle i tim učiteljica-kuharica raštike iz Osnovne škole Ruđera Boškovića iz Gruda u sastavu Marijana Tomas, Božena Čoriluka, Josipa Pandžić i Iva Pinjuh. Uz vlastitu krilaticu ‘Keep calm, and love raštika’, izborile su visoko treće mjesto i to zahvaljujući osjetljivom i zahtjevnom nepcu žirija ali i brojnih gostiju.

Nešto bolje od njih prošla je ekipa ‘Ljuta loza’ iz makarskog podneblja. Iako ovaj tim čine Hercegovci iz Makarske, glavni kuhar – chef raštike bio je starina iz Slivnja, Joko Tolaja. “I Dalmatinci vole raštiku kao i Hercegovci. Teško je tu kazati ‘ko je više voli”, kaže on.

Bilo kako bilo, po veselju i prijateljevanju koje je uslijedilo, njegove riječi pokazale su se istinitim, a slavlje u čast raštike na Marića, uz domaće delicije i gangu, na Marića gaju oteglo se do dugo u noć.

Raštika im je u srcu – tko je kuhao najbolje

Ocjenjivačkom sudu nije bilo lako kušati čak 25 jela te je, kao i svake godine, bio veliki izazov proglasiti najbolje. Ipak, najbolju raštiku pripremili su članice i članovi HKUD Hercegovac, drugo mjesto pripalo je ekipi ‘Divlja loza’ iz Makarske, a treće mjesto osvojila je ekipa ‘Učiteljice’, grupe učiteljica iz Osnovne škole Ruđera Boškovića u Grudama.

Najviše kreativnosti pokazala je ekipa ‘Zumbra’, koja je u tradicionalni način spravljanja raštike unijela inovativnost, a priznanje za međunarodni doprinosdobili su njemački kuhari raštike iz Oldenburga. Birala se i najšarmantnija ekipa – ove godine to su bili Vitezovi hercega Stjepana Kosače iz Stoca.

Tanjur raštike – tanjur samog zdravlja

Raštika je prava riznica zdravlja. Kao i ostale kupusnjače biluje sumpornim tvarima koje štite od raka i izvanredan je izvor kalcija koji je važan za čvrstoću kostiju. Također je bogata kalijem, cinkom, manganom, magnezijem, fosforom i željezom. Raštika sadrži velike količine beta-karotena (odnosno vitamina A) te luteina i zeaksantina važnih za dobar vid. Obiluje i vitaminima B, C, E i K te omega-3 masnim kiselinama i triptofanom koji regulira san.

Iako se uzgaja od davnih vremena, nutritivna vrijednost raštike tek je nedavno prepoznata. Znanstvena su istraživanja pokazala da biljke iz porodice krstašica sadržavaju najveće koncentracije tvari sa sumporom koje blagotvorno djeluju na zdravlje. Naime, sadržavaju glukozinolate i metil cistein sulfokside koji povećavaju sposobnost jetre da proizvodi enzime koji neutraliziraju potencijalno toksične tvari. Raštika je izvanredan izvor snažnih antioksidansa luteina i zeaksantina.

Znanstvenici su otkrili da sulforaphane koji se nalazi u raštici je moćan glucosinolate phytonutrient, koji jača tijelo i pomaže stvaranju detoksikacionih enzima koji pomažu organizmu u borbi protiv kancerogenih stanica.

Raštika je dostupna tijekom cijele godine, no najbolji okus ima na vrhuncu sezone, tijekom hladnih mjeseci kada mraz utječe na razvoj slatkasta okusa.

Piše: V. Herceg, [email protected]

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!