Kinezi voljni preuzeti kompletnu proizvodnju Aluminija?

Za javnost je nepoznato gdje će se tražiti sredstva potrebna za pokretanje tvornice, te tko će biti taj investitor koji će biti spreman uložiti u ugašenu mostarsku kompaniju. Premijer Novalić potvrdio je ozbiljnost priče s ‘Kinezima’

Plan ponovnog paljenja Aluminija koji je planiran za 1. rujan ove godine najviše ovisi o pronalaženju financijskih sredstava potrebnih za taj takoreći ‘novi start’.

Već smo objavili, a to je naknadno i službeno potvrđeno, da je za početak potrebno pronaći nešto više od 20 milijuna maraka, kako bi startala Ljevaonica u kojoj bi radilo više do 20 ljudi. Međutim, i dalje je nepoznato gdje će se tražiti ta sredstva i tko će biti taj investitor koji će biti spreman uložiti u ugašenu mostarsku kompaniju.

Novalić potvrdio ‘Kineze’

Federalni premijer Fadil Novalić, koji namjerava i u novom mandatu obnašati istu funkciju, potvrdio je da je interes za ‘ulaskom’ u Aluminij iskazao jedan kineski konzorcij čije ime nije otkrio javnosti. Ono što se u kuloarima može čuti, od ljudi koju su uključeni u taj pregovarački proces, jeste da je priča s Kinezima puno ozbiljnija od dosadašnjih pokušaja da se Vlada FBiH dogovori s Glencoreom i ‘famoznom’ kompanijom iz Dubaija koja se nakon gašenja Aluminija više ne spominje, premda je bila predstavljena kao mogući spas.

Navodno, ‘Kinezi’ su voljni preuzeti kompletnu proizvodnju Aluminija, ne samo pojedine dijelove proizvodnje, ali ta informacija nije potvrđena, niti je dostupan plan ‘rekonstrukcije’ poduzeća. Jedini zasad dostupni plan je onaj koji je prošli tjedan izradio ‘krizni stožer’, a koji predviđa postupno dizanje na noge Ljevaonice, potom Anoda, a na kraju i Elektrolize, što bi koštalo oko 40 milijuna maraka i donijelo bi oko 560 radnih mjesta. Nije poznato je li se o tom planu razgovaralo s ‘Kinezima’. Također, zasada je nepoznato na koji način se planira riješiti pitanje opskrbe električne energije, ali i pitanje duga kompanije od 400 milijuna maraka.

Tehničke aktivnosti

 -Glencore se pokazao neozbiljnim, jer od nas traži dvostruko jeftiniju struju. S druge strane, firma iz Dubaija ne traži ništa osim što traži sigurnost u dobavljanju struje u narednih pet godina, ali po burzanskim uvjetima. Imamo sada i jedan kinesko-izraelski fond. Tko god je zainteresiran, dobro je došao, ali mora dobiti prave podatke o poslovanju Aluminija, komentirao je za sarajevske medije premijer Novalić, koji je ujedno potvrdio da će pronalazak strateškog partnera ovisiti i o nalazu Financijske policije koja će pročešljati ugašenu mostarsku kompaniju.

 -Mi smo ranije platili privatnu revizorsku kuću da sve provjeri, ali je sada u ovih šest mjeseci urađeno nešto što unosi sumnju i mi tražimo ulazak Financijske policije. Mi to moramo uraditi zbog strateškog partnera, kako bismo sve razjasnili, poručio je Novalić.

Koliko će trajati to ‘češljanje’ Financijske policije, nije poznato.

Kako saznajemo, u Aluminiju su slijedeći tjedan planirali započeti tehničke aktivnosti oko eventualnog dizanja dijela pogona na noge, ali to će ovisiti i o povratu PDV-a koji se očekuje.

Radnici s nestrpljenjem čekaju rasplet situacije. Puno je još pitanja ostalo neriješeno, poput uvezivanja staža, potom onih koji žele ići ali traže otpremnine za koje također treba ‘pronaći’ novac…

J. S.

4 thoughts on “Kinezi voljni preuzeti kompletnu proizvodnju Aluminija?

 • kolovoz 5, 2019 at 6:56 am
  Permalink

  Nece vam covic dati on je dogovorio sa bratom mu dodikom da to rusi jame msm uzmu msm razjebu ahahahahaha

  Reply
 • kolovoz 6, 2019 at 11:46 am
  Permalink

  dajte to tim kinezima koji god da su , pogledajte malo i procitajte sta su sve uradili sa Zeljezaro m Smederevo, RTB Borom … KInezi su najveci svjetski proizvodjaci svih metala i cilj im je da se obezbjede za buducnost … znate koliko ih ima i koliko je to trziste … ne samo da bi stabilizovali Alumnij Mostar vec bi ga i prosirili i napravili od njega najveceg proizvodjaca u Evropi… zamislite samo koliko je to radnih mjesta novih u Mostaru i okolini . Razmislite dobro i navijajte za kineze .

  Reply
 • kolovoz 6, 2019 at 2:11 pm
  Permalink

  Navijamo ako ce se i Bosnjaci zaposliti

  Reply
 • kolovoz 6, 2019 at 3:37 pm
  Permalink

  Aluminij je bio Jugoslovenski gigant koji je unisten u “Novom svjetskom poretku” ili Fasismu,i sada traze spas od Kineza koji su na drugoj slobodarskoj i pravednoj strani svijeta.
  Smrt FASIZMU.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!