Kladionice u RS-u danas zatvaraju poslovnice

Priređivači igara na sreću u Republici Srpskoj će u ponedjeljak, u znak prosvjeda prema Vladi Republike Srpske i Narodnoj skupštini Republike Srpske, zatvoriti svoje poslovnice. Naime, u utorak će se na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske kao prva točka dnevnog reda naći Zakon o igrama na sreću koji će, ako bude usvojen, tvrde priređivači, dovesti do zatvaranja legalnih domaćih kladionica.

“Ukoliko Narodna skupština Republike Srpske u utorak usvoji Zakon o igrama na sreću, mi smo primorani na zatvaranje. Konkretno to znači da će 2.500 naših radnika ostati bez posla, a sama Republika Srpska će ostati bez 60 milijuna maraka prihoda u proračun, koliko godišnje dobije od igara na sreću”, poručili su za priređivači prilikom najave zatvaranja.

Novi Zakon o igrama na sreću izradilo je Ministarstvo financija RS-a, a u proceduru po hitnom postupku ga je uputila Vlada Republike Srpske kao predlagač. 

 “Sve što se tiče tog zakona je sporno. Iako procedure nalažu da se kod izrade zakona napravi stručna analiza i javna rasprava, to se u ovom slučaju nije dogodilo. Nadalje, umjesto u redovnu proceduru, Vlada je ovaj zakon uputila u hitnu proceduru, iako ne postoje nikakvi opravdani razlozi za to.

U konačnici, ovaj zakon domaćim privatnim kladionicama oduzima najpopularnije igre, drastično im povećava poreze na sportsko klađenje, a gotovo svu igru gura na automate koji su u rukama stranih lobija, a koji su, vjerujemo, glavni pokretač iza ovog zakona, zajedno s pojedincima iz domaćih vlasti. Odgovorno tvrdimo da je ovaj zakon kreiran s ciljem da se domaće kladionice unište, a da se tržište prepusti strancima”, tvrde iz udruge priređivača na sreću “UPIS”. 

Oni tako sutra neće otvoriti svoje poslovnice, a hoće li 2.500 radnika biti primorano tražiti novi posao, saznat ćemo u utorak, nakon glasovanja Narodne skupštine Republike Srpske.

error: Content is protected !!