Klepić: Kriza je stalno u zraku

Prezentacija projekta u propagaciji NATO-a pod nazivom “Unapređenje institucionalnih kapaciteta Bosne i Hercegovine u područjima kriznog menadžmenta i rizika na nacionalnoj razini” održana je na Sveučilištu u Mostaru (SUM).

 Cilj projekta je ustrojiti centar za upravljanje kriznim situacijama i rizicima koji proizlaze iz različitih društvenih, političkih i prirodnih procesa. 

 “Zadaća centra bila bi blagovremeno distribuirati informacije o mogućim negativnim kretanjima kao što su prirodne krize, migrantske krize i slično, a nužno je imati kadar koji će moći odgovoriti na sve složene zadatke”, kazala je prorektorica za međunarodnu suradnju SUM-a Sanja Bijakšić.

 Organizatori prezentacije projekta su Sveučilište u Mostaru i Sveučilište “Matej Bel” iz Slovačke.

 “Prioriteti projekta su povećati svijest o razvoju sigurnosti, uključujući rano upozoravanje s ciljem sprečavanja krize”, izjavio je profesor Sveučilišta “Matej Bel” Peter Smeriga i dodao kako se projektom želi povećati djelotvornost kapaciteta za upravljanje krizama na nacionalnoj razini.  

 Prorektor za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom Zdenko Klepić govorio je o problemima na ovim prostorima kao što su različiti sukobi, konflikti, krize i napetosti.

“Neki od problema su neformiranje vlasti, pričuvna policija, popisi vojno sposobnog stanovništva, proizvodnja oružja i naoružavanje, kao i brojni drugi. Kriza je stalno ‘u zraku’ i svi je osjećamo, obuhvaća sve segmente društva, a može biti politička, pravna, ekonomska, društvena, moralna i slično”, kazao je Klepić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!