Klub Hrvata poslao ‘ABC’ model Izbornog zakona u hitnu proceduru

Klub Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine predao je danas prijedlog Izbornog zakona BiH koji su predložile stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora.

– U četvrtak je zakazana sjednica Doma naroda za četvrtak, 4. svibnja u 12 sati. Danas smo predali naš prijedlog na pisarnicu Parlamentarne skupštine – potvrdio je Bariša Čolak, izaslanik u Klubu hrvatskog naroda.

Hitna procedura

Čolak je pojasnio da su taj prijedlog potpisali svi iz ovoga kluba koji čine Ljilja Zovko, Zdenka Džambas, Bariša Čolak, Mario Karamatić i Martin Raguž.

– To ćemo uvrstiti na dnevni red sljedeće sjednice. Prijedlog smo uputili po hitnoj proceduri. Naravno, mi moramo glasati o toj proceduri. Ako se prihvati hitna procedura, odmah ćemo se izjasniti o tom prijedlogu. Ako se ne prihvati, ide se na skraćeni postupak. Ako ni to ne prihvati, onda će naš prijedlog ići u redovnu proceduru – kazao je Čolak za Faktor. Dodao je da je prijedlog koji su uputili tzv. ABC model za izbor članova Predsjedništva BiH.

– Model je već svima poznat od ranije, pa tako i našim partnerima – naglasio je Čolak.

Na pitanje kakve su uopće šanse da taj prijedlog HNS-a “prođe”, on je kazao da su parlamentarci o tome predugo razgovarali.

– Čekali smo i vrijeme nam ode. Primiče se i rok koji je Ustavni sud BiH postavio, a to je 1. lipanj ove godine – kazao je Čolak.

Tri izborna područja u FBiH

Prema tom prijedlogu FBiH bila formalno jedna izborna jedinica, a unutar nje bi se definirala tri izborna područja A, B i C. U izborno područje A ulaze općine u kojima, prema rezultatima popisa iz 2013. godine, živi više od dvije trećine Bošnjaka. U izborno područje B ulaze sve općine u kojima živi više od dvije trećine Hrvata, a u područje C općine u kojima ni Bošnjaci niti Hrvati ne čine dvije trećine stanovništva.

Područje A su gradovi i općine Županije Sarajevo, Tuzla, Živinice, Srebrenik, Lukavac, Gradačac, Čelić, Banovići, Gračanica, Kladanj, Kalesija, Doboj-istok, Teočak, Sapna, Zenica, Kakanj, Maglaj, Tešanj, Zavidovići, Visoko, Breza, Olovo, Doboj-jug, Bihać, Sanski Most, Velika Kladuša, Cazin, Bosanska Krupa, Ključ, Bužim, Konjic, Jablanica, Bugojno, Donji Vakuf, Goražde, Pale (FBiH) i Foča (FBiH).

Područje B su gradovi i općine Široki Brijeg, Ljubuški, Posušje, Grude, Livno, Tomislavgrad, Kupres, Čapljina, Čitluk, Prozor-Rama, Neum, Ravno, Orašje, Domaljevac-Šamac, Kreševo, Dobretići i Usora.

Područje C su gradovi i općine Mostar, Stolac, Travnik, Vitez, Jajce, Kiseljak, Novi Travnik, Busovača, Gornji Vakuf-Uskoplje, Fojnica, Odžak, Žepče, Vareš, Glamoč, Drvar, Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac i Distrikt Brčko – opcija Federacija.

Član Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda bio bi onaj koji je osvojio najveći broj glasova u FBiH, ali uz uvjet da je u područjima A i C osvojio veći broj glasova nego u područjima B i C. Član Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda bi bio onaj kandidat koji je osvojio najviše glasova od hrvatskih kandidata, ali da je u područjima B i C osvojio više glasova nego u područjima A i C.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!