Klub stoji uz Sliškovića, ali nitko nema garancije da se situacija nakon Mladosti i Sarajeva neće promijeniti

Nije Blaž Slišković taj koji mora preuzeti kompletnu krivicu za krizu u Zrinjskom, koja je pak evidentna, ali u nogometu krivac mora postojati – da bi sustav funkcionirao, da bi se lopta nastavila kotrljati. Drugim riječima – nije pitanje tko je kriv, nego hoće li Baka uskoro (opet) napustiti klupu prvaka? Klub kaže da se trenutno ništa drastično neće dogoditi, ali između redaka treba ubaciti i riječ ‘još’.
Remi 1:1 na otvaranju proljeća kod Širokog pa minimalan kup poraz u prvom četvrtfinalnom duelu sa Sarajevom, zatim novi prvenstveni remi bez golova, ovog puta s Radnikom, ovog puta kod kuće. Tri utakmice bez pobjede, kriza igre i sve ostale krize koje je prate – kriza strijelaca, kriza atmosfere koju Sliškovićeva nedjeljna izjava nije popravila, a tada je rekao: “Pristupati utakmici na ovaj način protiv ovakvog protivnika – ili ja idem iz kluba ili neki koji tako misle! Prije da ću ja nego pojedinci koji misle da se nogomet igra otkada oni postoje.”

Zrinjski je jučer službeno reagirao priopćenjem – bio je jasan koliko je u ovom trenutku mogao biti.

– S obzirom na veliki broj upita koji se prije svega odnose na status šefa stručnog stožera, ali i očekivani interes javnosti, HŠK Zrinjski želi potvrditi da glavni trener Blaž Slišković, njegov stručni stožer i cijela momčad imaju bezrezervnu podršku Kluba. HŠK Zrinjski ne smatra potrebnim naglašavati da su ambicije kluba i dalje iste kao na startu sezone, a samim tim i da se od stručnog stožera i igrača očekuje puni angažman i nastavak borbe za oba trofeja.

Kako je nastala kriza

Sve u ovom trenutku jasno, ali kako je uopće došlo do krize…, ili da se možda zapitamo je li ovo uopće kriza i kolikih razmjera? Prvi čovjek kluba, Danko Šulenta, često ponavlja riječ kontinuitet i u tom kontekstu, Zrinjski zaista opravdava očekivanja. Već se šestu sezonu zaredom bori za naslov, u tom je periodu četiri puta ciljem prošao prvi. U redu, mnogi će od vas ustvrditi da ove sezone, od prošlog kola, više nije u borbi za naslov prvaka, jer Sarajevo je pobjeglo na plus devet, ali u teoriji, Zrinjski je i dalje u ringu. Dobro je poljuljan, krvav, tetura, ali bijeli ručnik još nije ubačen, borba i dalje službeno traje. To je zapravo najvažnije uz stabilnost kluba… to i činjenica da je Zrinjski poprilično čvrstih nogu u borbi za Europu – uoči zadnjeg kola drugog kruga i preostalih jedanaestu utakmica u trećem ima osam bodova fore u odnosu na Široki i devet ispred Željezničara. Dakle, kontinuitet rezultata se nastavlja, a što se titule tiče… pa moralo je i to nekad stati. Samo je pitanje na kada i na koji način.

No, da se ne gubimo u prijevodu – idemo opet s onim ‘kako je došlo do krize?’ Klub je reagirao na gubitak dvojice ponajboljih igrača (Bilbija i Todorović) pa su dovedeni Čurjurić i drugi (njih osam ukupno), međutim, odmah na startu proljeća dogodile su se brojne ozljede (Šovšić, Bencun, Veselinović…) i kartoni, a čini se da nisu pomogle ni Bakine silne promjene – za Sarajevo nije imao osmoricu, ali šest izmjena u odnosu na Široki svejedno je bilo puno, kao i pet promjena za Radnik u odnosu na Sarajevo.

Bakino viđenje

U redu, klub očito (zasad) ne vidi problem u Baki, no gdje Baka vidi probleme? I što je pozitiva, koje također mora biti.  

– Određen optimizam daje sprema igrača. Usprkos teškim terenima, trkački smo kvalitetno izgledali na obje utakmice, vidi se da smo dobro radili na pripremama, govorio je uoči Radnika te dodao kako realizacija ne ohrabruje i kako se nada da će ‘Bekić, Filipović i ostali
‘odčepiti’.
Nakon Radnika nije da je okrenuo ploču, ali dao je neke kontradiktorne izjave.
– Mi nismo ni u Sarajevu pokazali igru, ni u Širokom Brijegu. Evo u trećoj utakmici pokazujemo kao neku volju i želju, ali nema igre, nema ideje, rekao je pa dodao: U petak su pojedini na treningu pretrčali više u 15 minuta nego danas za 45 minuta.Bio je vruće glave, to je sigurno, ali svejedno upada u oči da je prvo rekaokako je bilo volje i želje pa onda to demantirao izjavom o izostanku trke protiv Radnika. Morat će se što prije odlučiti po pitanju jasne dijagnoze, jer situacija nije sjajna, mada nije ni katastrofična. Baka i dalje vodi momčad, jučer je vodio trening, sve djeluje normalno.

Što i kako dalje?

Ukratko, u Zrinjskom su odlučili ne paničariti iz očitih razloga. I dalje kampanja djeluje solidno, mada bez onog šampionskog predznaka, a situacija se može stabilizirati već idućeg vikenda, kod šeste Mladosti koja kod kuće nije izgubila tri utakmice (Krupa, Radnik, GOŠK) i koja je u prošlom kolu na Grbavici pala 1:2. Bit će važno kako će završiti taj duel, ali i uzvrat četvrtfinala Kupa sa Sarajevom nakon toga. Jer ne bude li dobro, a to podrazumijeva loše utakmice i rezultate protiv Mladosti i Sarajeva (klub je kao ambiciju naglasio nastavak borbe za oba trofeja), klupsko čelništvo moglo bi promijeniti stav i možda već uskoro (opet) pokušati bez Bake… Bake koji je na kraju prošle sezone, nakon dvije vezane titule sam otišao, da bi ga klub prošlog ljeta, uoči uzvrata s Ludogorecom, nakon lošeg starta sa Antom Mišom nagovorio na četvrti povratak u Zrinjski.

Piše: Slaven Nikšić,[email protected]

error: Content is protected !!