Kojović: Jedino građanski koncept garantira opstojnost BiH

Predsjednik Naše stranke (NS) Predrag Kojović reagirao je danas povodom izjave člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića kojom opisuje HDZ-ov Prijedlog izbornog zakona kojim je “najbitnije da se osigura pravo svakog od tri konstitutivna naroda”, te kako “za njega građanska Bosna i Hercegovina znači unitarna država”, navodeći da ta izjava “govori o nedostatku širine pogleda na cjelokupnu sliku stvarnosti u Bosni i Hercegovini”.

 – Istina je u tome da je građanski koncept za koji se mi zalažemo ne samo neophodan ukoliko želimo u EU, nego je BiH moguća samo kao građanska država – navodi Kojović.

Istovremeno, podsjeća “da je nacionalizam ideologija stara dva vijeka, te da je u ta dva vijeka evropsko tlo bilo natopljeno krvlju”.

– Danas nacionalizam zastupaju samo oni koji su trajno okrenuti prošlosti, a ne budućnosti. Mi čvrsto stojimo na stanovištu da jedino građanski koncept države garantuje opstojnost BiH i da je EU naša budućnost – rekao Kojović, saopćeno je iz NS-a.

Iz Naše stranke ističu da je za ovu stranku neprihvatljiv bilo kakav nacionalistički koncept koji isključuje ideje svih građanskih prava i sloboda, a prednost daje etničkoj pripadnosti.

error: Content is protected !!