KOLIKO TREBA DA SE POKAKA ‘LEGIĆ’? Liječnici su gutali igračke pa svaki dan čeprkali po izmetu – da vi ne morate

Dosad se o posljedicama gutanja takvih igračaka ništa nije znalo

Poznato je da su mališani skloni stavljanju svega u usta, a to nerijetko završava gutanjem stvari koje ne bi smjeli. Čini se kao da, koliko god im puta rekli da se to ne smije, klinci jedva čekaju napraviti upravo suprotno. Istraživanje je pokazalo da djeca najčešće gutaju kovanice, ali što je sa sitnim igračkama poput legića?

Za tri dana su vani

Dosad se o posljedicama gutanja takvih igračaka ništa nije znalo, ali sada je hrabri tim liječnika odlučio iz prve ruke doznati koliko je potrebno da plastična igračka izađe iz ljudskoga tijela. Šest pedijatara svojevoljno je progutalo jedan dio slagalica LEGO, a zatim su pratili koliko je vremena prošlo dok objekt nisu pronašli u svojoj stolici, piše Mirror.

Povezana slika

Rezultati su pokazali da u prosjeku treba 1,71 dan da se izbaci komad legića. Iz toga su liječnici zaključili da bi se kod djece to trebalo dogoditi unutar tri dana bez komplikacija. Zanimljivost: jedan od sudionika u studiji nije mogao locirati svoju igračku pa je svaki dan čeprkao po vlastitom izmetu u potrazi za odbjeglim legićem, i tako dva tjedna. Da, i to se može dogoditi.

Povezana slika


error: Content is protected !!