Kolinda Grabar – Kitarović: Hrvatska doslovno grli BiH

Hrvatska doslovno grli BiH geofgrafski i nadam se u svakom drugom smislu, poručila je danas Kolinda Grabar Kitarović prilikom obraćanja medijima nakon sastanka sa članovima Predsjeništva BiH.

“Protokol državnih posjeta je takav da je vrijeme ograničeno ali ima puno toga o čemu smo razgovarali i o čemu ćemo razgovarati. Doista što me veseli i zbog čega je posebno biti danas u Sarajevu kao prijatelj BiH i koja je jedna od najbližih susjednih država i ne želi vam ništa drugo nego samo dobro u napretku prema EU i aktivaciji MAP-a i drugim ciljevima koje BiH ima kao država”, kazala je Grabar Kitarović i dodala:

“Današnji razgovori su bili vrlo otvoreni i mislim da je to put prema naprijed. Drago mi je da smo se dogovorili da ćemo intenzivirati našu komunikaciju, češće se čuti i susretati i prionuti na rješavanje otvorenih pitanja koja opterećuju odnose”.

“Danas smo se dotakli gospodarstva te se nadam da ćemo o tome i više razgovarati. Sam interes hrvatskih ulagača govori koliko je Hrvatskoj važna BiH i da se ide u dalju stabilizaciju i reforme na putu prema članstvu u EU”, smatra Grabar Kitarović.

Istakla je da “Hrvatska doslovno grli BiH”.

“Hrvatska je uložila gotovo milijardu eura u bh. gospodarstvo. BiH je jedna od država u koje Hrvatska najviše ulaže, a naša trgovinska razmjena je iznosila gotovo 1,6 milijardi eura. Hrvatska doslovno grli BiH geografski i nadam se u svakom drugom smislu”.

Dodala je da se u posljednje vrijeme stvarala negativna klima u vezi sa odnosima BiH i Hrvatske.

“Kako se u posljednje vrijeme stvarala negativna klima u vezi Hrvatske i naših namjera prema BiH hjtela bih poslati nekoliko važnih poruka, jer mislim da je vrijeme da u izravnom dijalogu sa svima pošaljem jasne i nedvosmislene poruke jer se u posljednjih nekoliko mjeseci dosta toga izvlačilo iz konteksta”.

Grabar Kitarović je poručila da je dijalog uvijek najbolji put u pronalasku zajedničkog rješenja.

“Dijalog je uvijek najbolji put prema naprijed, pogotovo ako postoje bilo kakve nedoumice. Moja prva dužnost je štititi nacionalne interese hrvatskog naroda, ali isto tako želim graditi mir sa susjednim državama i nema zemlje s kojom je to potrebnije raditi nego sa BiH. Hrvatska je obavezana pozorno pratiti dešavanja u BiH i prijateljski ukazivati na te procese, to se nikako ne može tumačiti kao miješanje u unutrašnja pitanja. Hrvatska zagovara temeljna načela na kojima je postavljena BiH”.

Još je kazala da možda ne postoje države koje su upućenije jedna na drugu.

“Možda nema država na svijetu koje su upućenije jedna na drugu kao BiH i Hrvatska. Nama je posebno bitno da je BiH domovina i hrvatskog naroda. Naša briga je dio želje za dobrobiti svih građana i naroda BiH bez obzira na vjeru i naciju. To što se mi zalažemo za prava hrvatskog naroda, ne znači da želimo da ta prava idu na ušrtb drugih naroda i građana BiH. Hrvati u BiH nikad nisu bili nacionalna manjina, niti će ikada biti. Uvijek su živjeli tu i živjet će”.

“Ključno je osigurati da nakon jesenskih izbora BiH osigura djelovanje institucija kako ne bi završile u paralizi. Ja ne želim da vam zakonodavstvo pišu međunarodne institucije niti međunarodna zajednica, nego da to radite sami. Za to je potrebna politička hrabrost i mudrost i nadam se da će je politički čimbenici naći za dobrobit svojih naroda. BiH nije imala niti će imati većeg zagovornika europskog puta od Hrvatske. Hrvatska spada među nekoliko država koja zagovara argument da treba priznati kredibilni napor i tu sa drugim prijateljima radimo kako bismo pridobili i ostale saveznice”.

Na pitanje novinara da li je bilo priče o Izbornom zakonu, kazala je:

“Bilo je govora o izbornom zakonu, kao što sam istakla da je poštivanje odluke Ustavnog suda izmjene izbornog zakonodavstva kako bi se u BiH izbjeglo stanje koje imamo u Mostaru. Mi želimo da BiH nastavi kročiti putem razvoja, ali o elementima izmjene izbornog zakonodavstva niti ja niti Hrvatska nismo ulazili. Nismo nametali rješenja”, istakla je Kolinda Grabar Kitarović.

Čović je pozvao hrvatsku predsjednicu da njena zemlja iskoristi svoj položaj u Europskoj uniji kako bi promovisala BiH da kandidatski status naše zemlje u EU bude realnost ove kalendarske godine, a ne neka daleka budućnost.

“S obzirom na to da se nalazimo u izraženoj predizbornoj kampanji, cilj je da BiH zadrži primarni vanjskopolitički prioritet – EU integracije. Koliko god kasnimo s nekim detaljima, pritom mislim na Upitnik EK, vjerujem da BiH i dalje zaslužuje vašu pažnju i utjecaj unutar članica NATO-a da aktiviramo MAP. Ova godina je pravo vrijeme, a bojim se da bismo s bilo kakvim zaostatkom otežali komunikaciju nas u BiH kada je riječ o NATO-u”, kazao je Čović.

Razgovori sa Grabar-Kitarović su, kako je rekao, bili otvoreni i usmjereni ka jačanju ekonomskih odnosa, izgradnji svih oblika infrastrukture da mladi prepoznaju mogućnost investiranja u BiH i ne odlaze u svijet i drugim temama.

“Nijedno pitanje nije toliko teško da ga ne možemo razgovorom riješiti”, dodao je Čović i ponovio određenje ka reformskim aktivnostima.

Najavio je i rješavanje pitanja proračuna za narednu fiskalnu godinu na svim nivoima te poručio da unutrašnje odnose rješavamo sami, ali imamo partnera u Hrvatskoj.

error: Content is protected !!