Kolumna Josepa Borrella i Michela Barniera: Europska unija je i dalje partner kojem možete vjerovati

Dana 31. siječnja 2020. godine, Velika Britanija je napustila Europsku uniju. Izgubili smo člana obitelji. Bio je to tužan trenutak za nas, Europljane, ali i za mnoge građane Ujedinjenog Kraljevstva.

Ipak, uvijek smo poštivali suverenu odluku 52 posto britanskog biračkog tijela i u ovom trenutku pozdravljamo započinjanje novog poglavlja u našim odnosima.

Emocije na stranu, 1. veljače jeste postao povijesni datum, ali bez velike drame i to najvećim dijelom zahvaljujući Sporazumu o povlačenju kojeg smo ispregovarali s Ujedinjenim Kraljevstvom i koji nam je omogućio “uredan Brexit”. Drugim riječima, omogućen je izlazak koji, barem za sada, minimizira posljedice po naše građane, kompanije, javnu upravu, kao i naše međunarodne partnere.

Prema ovom Sporazumu, EU i Ujedinjeno Kraljevstvo usuglasile su prelazno razdoblje, najmanje do kraja 2020., tijekom kojeg Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja sudjelovati u carinskoj uniji i jedinstvenom tržištu EU, te primjenjivati pravo EU, čak i ako više nije država članica. Tijekom ovog razdoblja, Ujedinjeno Kraljevstvo se nastavlja pridržavati međunarodnih sporazuma EU, kao što smo jasno istakli u diplomatskoj noti našim međunarodnim partnerima.

Dakle, s ovakvim prelaznim razdobljem, postoji određeni stepen kontinuiteta, što nije bilo lako imajući u vidu obim zadatka. Izlaskom iz Unije, Ujedinjeno Kraljevstvo automatski, mehanički i pravno, napušta stotine međunarodnih sporazuma sklopljenih od strane ili u ime Unije, u korist njenih država članica, u različitim oblastima, od trgovine, avijacije, ribarstva do civilne nuklearne suradnje.

Sada moramo graditi novo partnerstvo između EU i Ujedinjenog Kraljevstva. Taj će posao započeti za nekoliko sedmica, čim 27 zemalja članica EU odobre pregovarački mandat na prijedlog Europske komisije, utvrđujući naše uslove i ambicije za ostvarenje najbližeg mogućeg partnerstva sa zemljom koja ostaje naš saveznik, partner i prijatelj.

EU i Ujedinjeno Kraljevstvo povezuju povijest, geografija, kultura, zajedničke vrijednosti i principi, te čvrsta vjera u multilateralizam koji se temelji na pravilima. Naše buduće partnerstvo odražavat će te veze i zajednička uvjerenja. Želimo ići dalje od okvira trgovine i raditi dalje zajedno na sigurnosti i obrani, odnosno, oblastima u kojima Ujedinjeno Kraljevstvo ima iskustva i resurse koje je najbolje koristiti u okviru zajedničkih napora. U svijetu velikih izazova i promjena, nemira i tranzicije, moramo se međusobno savjetovati i surađivati, bilateralno, kao i u ključnom regionalnom i globalnom kontekstu, kroz Ujedinjene nacije, Svjetsku trgovinsku organizaciju, NATO ili G20.

Možda zvuči kao kliše, ali je fundamentalna istina da današnji globalni izazovi – od klimatskih promjena, kibernetskog kriminala, terorizma ili nejednakosti – zahtijevaju kolektivan odgovor. Što je Ujedinjeno Kraljevstvo sposobnije ići u korak s EU i zajedno s partnerima širom svijeta, veće su nam šanse za učinkovito rješavanje ovih izazova.

U samom srcu projekta Europske unije je ideja da smo zajedno jači. Kao i da je objedinjavanje naših resursa i inicijativa najbolji način za postizanje zajedničkih ciljeva. Brexit to ne mijenja i nastavljamo dalje sa svojim projektom, nas 27.

Ujedinjene, 27 zemalja članica i dalje čine jedinstveno tržište od 450 milijuna građana i više od 20 milijuna kompanija.

Ujedinjeni, i dalje smo najveći trgovinski blok na svijetu.

Ujedinjeni, nas 27, i dalje ostajemo najveći donator razvojne pomoći na svijetu.

Naši partneri mogu biti sigurni da ostajemo vjerni našem ambicioznom programu okrenutom ka budućnosti, bilo da se radi o trgovini i ulaganjima, klimatskom djelovanju i digitalizaciji, povezanosti, sigurnosti i borbi protiv terorizma, ljudskim pravima i demokraciji ili obrani i vanjskoj politici.

Nastavljamo ispunjavati svoje obaveze. I dalje ćemo se pridržavati sporazuma koji nas povezuju s našim međunarodnim partnerima, poput Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Bosnom i Hercegovinom, i nastavljamo razvijati multilateralne okvire suradnje širom svijeta.

Europska unija je i dalje partner kojem možete vjerovati. Nepokolebljivi branitelj multilateralizma temeljenog na pravilima, surađujemo s našim partnerima kako bi svijet učinili sigurnijim i pravičnijim.

6 thoughts on “Kolumna Josepa Borrella i Michela Barniera: Europska unija je i dalje partner kojem možete vjerovati

 • ožujak 24, 2020 at 10:16 am
  Permalink

  I will immediately grab your rss feed as I can not in finding your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Please permit me recognize in order that I could subscribe. Thanks.

  Reply
 • ožujak 31, 2020 at 10:40 pm
  Permalink

  I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this blog. Thank you, I will try and check back more often. How frequently you update your web site?

  Reply
 • travanj 1, 2020 at 3:32 am
  Permalink

  Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I will definitely comeback.

  Reply
 • travanj 1, 2020 at 5:11 am
  Permalink

  I truly appreciate this post. I’ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thanks again!

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!