Komemorativna sjednica Skupštine Općine Srebrenica

U Srebrenici je danas održana komemorativna sjednica Skupštine Općine na kojoj su odbornici i zastupnici te članovi Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara BiH i Narodne skupštine RS-a odali počast svim ubijenim na području Srebrenice tijekom proteklog rata u BiH, i bošnjačkim i srpskim žrtvama. Komemorativnoj sjednici, pak, nisu prisustvovali predstavnici Udruženja “Majke Srebrenice“.

Prisutnima se na početku sjednice obratio načelnik Srebrenice Mladen Grujičić.

“Nakon 25 godina od užasne tragedije, okupili smo se ovdje prenijeti poruke mira, suosjećanja i zajedništva. Naša obveza, kao visokih predstavnika općine, je ispuniti zadaću koja se odnosi na uspostavu stabilizacije i mira u Srebrenici. Svjesni prošlosti i tragedije, moramo misliti na budućnost i živjeti u zajedništvu, bez obzira kojoj naciji pripadali. Spreman sam na timski rad. Na raskrsnici smo putova i moramo odabrati onaj najbolji za budućnost naše djece. Vrijeme je da naše tuge pretočimo u energiju razvoja. Srebrenici su potrebni projekti, nova radna mjesta, ulaganja… Samo od nas zavisi kako ćemo gledati na budućnost ispred nas. Moramo stvarati bolju i ljepšu Srebrenicu“, kazao je Grujičić.

Ponovivši da poštuje svaku srebreničku žrtvu, ali da na današnju komemoraciju u Potočare neće doći jer ga smatraju nepoželjnim, načelnik Grujičić je rekao i da će uvijek posjećivati Memorijalni centar Potočari i pokloniti se svakoj žrtvi, ali neće ići tamo gdje nije pozvan i poželjan. On je dodao i da su na odgovarajućoj razini poduzete sve mjere sigurnosti za današnje obilježavanje 22. godišnjice genocida u Srebrenici.

Predsjednik Skupštine Općine Srebrenica Alija Tabaković dodao je da nijedna srebrenička žrtva nije i neće biti zaboravljena.

“Moramo tragati putovima zajedništva. Učinimo sve da bi obilježavanje godišnjice prošlo u dostojanstvu“, apelirao je Tabaković dok je potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić rekao je da ne zna tko je pozvan na komemorativnu sjednicu Skupštine Općine, zbog čega ne smatra da je bojkot nedolazak predstavnika bošnjačkih udruženja žrtava genocida. Na koncu je zaključio da svi moraju priznati da se u Srebrenici desio genocid.

Kada Hotić, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica – Žepa“, za N1 je kazala da nepojavljivanje članova udruženja žrtava nije bojkot, već da su imale mnogo obveza. Predsjednik Organizacijskog odbora za obilježavanje genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a“ Srebrenica te bivši načelnik Općine Ćamil Duraković, za isti je medij naveo da je razlog njegovog bojkota komemorativne sjednice retorika aktualnog načelnika Općine Srebrenica Grujičića i njegovo negiranje genocida.

error: Content is protected !!