Komšić: Ako propadne ‘Povorka ponosa’ to će nas koštati više od izjava Kolinde Grabar Kitarović

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić smatra da Parada ponosa, koja će se održati po prvi put u Sarajevu 8. rujna 2019. u Sarajevu, predstavlja prvorazredan politički događaj za BiH.

– U slučaju da to propadne, ne bude održano, u slučaju bilo kakvog nasilja, vjerujte da će nas to koštati više nego što nas je koštala izjava Kolinde Grabar da „ovdje ima 10.000 terorista koji se vraćaju iz Sirije“ – upozorio je Komšić u intervjuu za novi broj magazina Start.

Ljudima koji su protiv ovog događaja, poručio je, da prvo dobro razmisle o čemu se ovdje radi jer prva Parada ponosa u Bosni i Hercegovini nije običan, već prvorazredni politički događaj.

Naglašava da su Bosanci i Hercegovci tolerantni i da u našoj zemlji ljudi mogu živjeti na svoj način i kako oni odluče, uključujući i ovu vrstu zajednice (LGBTIQ).

– Riječ je o tome da smo mi u Sarajevu u situaciji da stalno moramo dokazivati i pokazivati neku svoju tolerantnost i transparentnost, te da nismo onakvi kakvim nas predstavljaju u okruženju i nekim medijima – da mi nismo nikakvi teroristi i čuda. To smo morali i u ratu i poslije rata da radimo, da se dokazujemo ko smo i šta smo, po svom biću – rekao je Komšić, koji nije želio potvrditi dolazak na Paradu dodajući „to ćete vidjeti, o tom potom“.

Povorka ponosa bit će organizovana pod sloganom “Ima izać”. To je, kako su najavili organizatori, protest protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba. Ona predstavlja borbu protiv nasilja i zahtijeva jednak pristup javnom prostoru, kao što ga imaju i drugi građani odnosno mogućnost da izađu na proteste.

Povorkom ponosa “LGBTIQ osobe iz BiH ne bore samo za svoje slobode, već i za sve osobe i grupe koje trpe nasilje, diskriminaciju i koje su na bilo koji način isključene iz društva”.

Istovremeno sa održavanjem ovog događanja najavljeni su protesti neformalnih grupa u naselju Ciglane nedaleko odakle bi trebala proći parada ponosa.

Kantonalna policija objavila je da će angažirati dovoljan broj policajaca i da je u pomoć pozvala Upravu za koordinaciju policijskih tijela BiH, Federalnu upravu policije i policajce iz četiri druga kantona.

2 thoughts on “Komšić: Ako propadne ‘Povorka ponosa’ to će nas koštati više od izjava Kolinde Grabar Kitarović

 • rujan 3, 2019 at 7:46 pm
  Permalink

  Za to se naguzi, pa nece propasti!

  Reply
  • rujan 3, 2019 at 8:42 pm
   Permalink

   Povredi i ženicu pa će biti ponosni svi u sarajevu pederčino jedna j.t.m.svoju.

   Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!