Komšić o važnosti otpočinjanja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je u pismu evropskim zvaničnicima da je od iznimne važnosti da Sjeverna Makedonija i Albanija nastave put u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja koji se odnosi isključivo na zemlje jugoistočne Evrope čime bi se poslala pozitivna poruka cijeloj regiji, a samim tim i BiH.

U vezi s ovim pitanjem Komšić je uputio pismo predsjedniku Evropskog vijeća Donaldu Tusku, predsjedniku Evropske komisije Jean-Claude Junckeru, novoizabranoj predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, visokoj predstavnici za vanjsku i sigurnosnu politiku Federici Mogherini i komesaru za proširenje i dobrosusjedsku politiku Johannesu Hahnu.

Liderima Evropske unije obratio se povodom aktuelnih diskusija u Evropskoj uniji o otpočinjanju pregovora Republike Sjeverne Makedonije i Republike Albanije s Evropskom komisijom, imajući u vidu da je otpočinjanje pregovora postalo upitno.

– S obzirom da je Evropska komisija već konstatirala da su ove dvije zemlje ispunile tražene kriterije za otvaranje pregovora ako njihov zahtjev bude odbijen time bi se poslala pogrešna poruka i BiH kako rad i donošenje teških odluka koje nas čekaju, jednostavno ne daju očekivani rezultat – naveo je.

U slučaju da ne dođe do otpočinjanja pregovora, Komšić je mišljenja da bi to moglo usporiti i proces realizacije mjera i preporuka iz mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, kao i proces prihvatanja evropskih standarda za koje se zalaže.

– O mogućem porastu euroskepticizma u zemljama regiona kao i o mogućnosti pojačanja prisustva nekih drugih faktora i utjecaja u regiji, mislim da nije potrebno posebno ni govoriti – podsjeća Komšić.

U pismu je naveo da se EU dužnosnicima obraća iz solidarnosti prema prijateljskim zemljama i iz želje da sve zemlje regije jednoga dana budu punopravni članovi Evropske unije.

Na kraju pisma, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izrazio je nadu da će odluka o otpočinjanju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom biti pozitivna, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!