Konaković bi mogao doživjeti Radončićevu sudbinu?

Sve upućuje da bi lider Naroda i pravde i neformalni vođa odlazeće sarajevske ‘šestorke’ Elmedin Konaković mogao biti meta političke, pa i sudske, odmazde zbog svog otpora i problema koje je zadao novim vladarima u sarajevskoj županiji: SDA, SBB-u i DF-u. 

Megafoni bliski ovim strankama razglašavaju kako je Konaković u politici ‘propao ko žeton’, iako znakovito upozoravaju kako je on ipak žilav i opasna protivnik, jer je  ‘financijsko-politički eksponent’ i projekt radikalnog krila SDA, kontroverznog muftije Muamera Zukorlića, ratnog logističara Hasana Čengića i jednako kontroverznog špijuna Keme Ademovića. 

Otvoren lov

Na Konakovićevu glavu je otvoren svojevrsni lov, u to nema sumnje. Čelnik Naroda i Pravde je svjestan da će biti tražena lovina kojoj je namjenjena giljotina. Za sada ne pokazuje znake straha i ne šalje signale da je spreman ‘začepiti’ i nestati s političke pozornice. Dapače, najavljuje još žešću borbu protiv kriminala koji, nesporno, maligno razara tkivo u sarajevskoj županiji i postaje nepovratni stil življenja.  

Koliko je Elmedin Konaković kredibilan i vjerodostojan u toj misiji posve je drugo pitanje, jer ‘druga strana’ o njemu ima napretek kompromitirajućih informacija.   Paraobaviještajno podzemlje i neki političko-medijski centri moći, koje Konaković jako dobro razumije, a i javno mnijenje polako prepoznaje, orkestrirano pripremaju teren za stezanje pravosudne omče oko vrata čelnika Naroda i Pravde. 

Odmazda se za početak razrađuje u podobnom medijskom carstvu guranjem u prvi plan svojedobne prijetnje Željka Komšića, čelnika DF-a, kako će se ‘otvoriti knjiga i o njemu’, najavom bivše ministrice Bogunić o podnošenju tužbe, sumnjivim zaradama u privatnoj Konakovićevoj kompaniji, tenderskim malverzacijama, sumnjivom trošenju proračunskog novca, kontroverznom pokušaju kupovine helikoptera i sl.

To su za sada ranjive strane Elmedina Konakovića po hajci koju je pokrenula protivnička strana uz jasnu naznaku da će se ‘iskopavanje’ nastaviti duboko u njegovom životnom opusu. Zanimljivo je kako je Konaković na jednoj lokalnoj sarajevskoj televiziji priznao da očekuje ‘montaže’ i to od Radončića i njegove novine, upozorivši kako je montirana afera i famoznome ‘razvratniku’ Buniću iz Krajine koji se pobunio protiv osvetoljubivog šefa SBB-a u kojoj je bio član.

Dugogodišnji dužnosnik SDA i nekadašnji miljenik supružnika Izetbegović, naravno, nije cvjećka niti moralna vertikala. Njemu je vrh stranke oprostio teške grijehe oko nerazjašnjenog slamanja bivšeg europskog košarkaškog šampiona Bosne, ali i oko prepuštanja super vrijedne Termalne rivijere na Ilidži lokalnom poduzetniku za mizernu sumu. 

Žestoki momci

Konaković uživa u ‘jat-seterskome’ raskošnom životu, uvijek je volio biti okružern  lijepim ženama i ‘žestokim momcima’. U međuvremenu je postao i ‘hadžija’, a na pitanje novinara je li išta ‘maznuo’ samouvjereno je nudio ‘razmjenu bankovnih kartica’. To ipak ne mora ništa značiti.

U pravnome smislu dokazi su potpuno nešto validniji od nečijih obranaških tvrdnji. U sarajevskim intelektualnim i analitičkim krugovima se sve glasnije špekulira kako bi  vođa Naroda i pravde Elmedin Konaković možda mogao doživjeti sudbinu Fahrudina Radončića koji je svojedobno strpan u zatvorsku ćeliju kao, kako je Fahro grmio, žrtva montiranog progona od strane mašinerije Bakira Izetbegovića.

Ali, Radončić se nekako iščupao uz pomoć ‘prijatelja’ iz drugih stranaka nakon što je izbacio Izetbegovićev utjecaj u pravosuđu preko Meddžide Kreso i tamo ustoličio svoje ljude koji su mu ‘podarili’ sklobodu.

Iako ga se nikako ne smije potcjenjivati aduti Elmedina Konakovića nisu te prirode i moći. Ako doista nije čist on bi mogao nadrljati i neće mu moći pomoći niti Zukorlić, Čengić ili Ademović.

Veoma je bitno naglasiti, a to sarajevska čaršija jako dobro razumije, na obje strane se nalazi sva svita ‘žestokih momaka’. Na jednoj su batinaški ‘odredi smrti’ koji znaju pokucati na vrata ili presresti na ulici ili pred džamijom, a na drugoj nabildani momci i revolveraši. I svi imaju vreće novca. Za sada se vodi verbalni rat i sve je još dozirano i pod nadzorom, ali ako krene otvoreni lov na Konakovićevu glavu moglo bi biti ‘belaja’.  

J. S.        

error: Content is protected !!