Koncert Bartolomeja Stankovića na Maloj sceni HNK Mostar umjesto u Galeriji kraljice Katarine

Klavirski koncert Balkan Madness BH. Edition/ Bartolomejevo putovanje mladoga pijanista Bartolomeja Stankovića, u sklopu Mostarskoga proljeća 2019. – XXI. dana Matice hrvatske, bit će održan u ponedjeljak, 27. 5. u 20 sati, na Maloj sceni HNK Mostar, umjesto, kako je ranije najavljeno, u Galeriji kraljice Katarine u Kosači, jer se galerija obnavlja.

Na programu djela za klavir bosanskohercegovačkih skladatelja:
Milene Mrazović-Preindslberger, Juliusa Fučika, Milana Prebande,
fra Nenada Dujića, Milana Jeličanina, Samira Fejzića, Josipa Magdića, Ivana Čavlovića, Davida Mastikose, Dine Rešidbegovića, Darija Vučića, Armena Škobalja, Vojina Komadine.


Ulaz je slobodan.

O UMJETNIKU:

Bartolomej Stanković je bosanskohercegovački pijanist i docent na Katedri za klavir Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Glazbeno obrazovanje započeo je 1997. godine u ŠOMO „Avdo Smajlović“ u Visokom, u klasi prof. Bahrije Šabanović. U Sarajevu je, 2006. godine, završio Srednju muzičku školu Sarajevo, u klasi prof. Angeline Bojović-Pap. Magistrirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, 2011. godine, u klasi prof. em. Pavice Gvozdić. Završio je i postdiplomski  studij na akademiji Steinway Academy u Veroni, u klasi pijaniste Federica Gianella. Usavršavao se na seminarima kod eminentnih klavirskih pedagoga: Andrej Pisarev, Grigory Gruzman, Naum Grubert, Peter Eicher, Jan Jiracek von Armin, Danijel Detoni, Arsen Čarkić, Jelena Pavić, Gregor Vidović i Andrea Dindo. Dobitnik je brojnih nagrada na državnim i internacionalnim natjecanjima, kao i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za projekt „KLAVIR – kroz povijest i građu“ koji je kao koncertna prezentacija predstavljen u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine i Hrvatske. U travnju, 2013. godine, predstavljao je Bosnu  i Hercegovinu na 27. muzičkom biennalu u Zagrebu.  Surađivao je s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Sarajevskom filharmonijom i održao preko 60 solističkih koncerata u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Italiji i Austriji. U ožujku 2018. godine, izdavačka kuća Nota Bene Records (Zagreb) objavila je njegov prvi nosač zvuka – CD album “Balkan Madness BH edition” s djelima 10 odabranih bh. skladatelja. Za kraj 2019. godine planirano je objavljivanje novog CD albuma, Balkan Madness BH edition 2, s djelima 14 odabranih bh. skladatelja različitih generacija i glazbenih žanrova.

error: Content is protected !!