Kopač u Neumu: U BiH vlada pravni kaos

“U sektoru plina, Bosna i Hercegovina ne da ima loš zakon, tu vlada pravni kaos a posebno u Federaciji”, rekao je direktor Tajništva EEZ-a

Direktor Tajništva Energetske zajednice Janez Kopač svjestan je, kazao je danas u Neumu, da je nepopularan u zadnje vrijeme zbog vraćanja sankcija Bosni i Hercegovini, ali i podsjetio da je Energetska zajednica bazirana isključivo na vladavini prava, bez političkog upliva, kao i da samo vladavina prava može  pokrenuti energetske potencijale koje BiH ima u izobilju, privući strane investicije i zaštititi potrošače.

– U sektoru plina, Bosna i Hercegovina ne da ima loš zakon, tu vlada pravni kaos a posebno u Federaciji. Nekima to odgovara, neki ostvaruju profit, a Energetska zajednica samo želi zakon koji je za BiH međunarodna obaveza jer je članica te zajednice. Poštivanje obaveza je ključno za budućnost BiH – rekao je Kopač.

Izrazio je zadovoljstvo što je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović najavio predlaganje nacrta zakona te dodao da će Energetska zajednica pružiti potrebnu pomoć. Kopač se nada da će konačno proraditi institucije BiH, rekao je.

Šarović: Zakon uskoro u proceduri

Zakon o plinu i električnoj energiji na razini BiH još nije upućen u palamentarnu proceduru, ali bi uskoro trebao biti, kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović za Anadoliju.

“Zakon o plinu i električnoj energiji još nisam uputio u parlamentarnu proceduru, ali doći će uskoro. Mi se pripremamo za takvo što.  Zakon o električnoj energiji i plinu će biti ujedinjen s funkcijama na dražvnoj razini i entiteti će imati svoje usklađene zakone. Suština je napraviti reda kada je u pitanju plin u BiH,  regulirati tržište, regulirati cijene, transport i sve to uskladiti s europskim direktivama kako ne bismo imamo „divljanje“, kao što je to bilo do sada s cijenama plina. Metodologija bi se izračunavala i potpisala na razini države. Entiteti bi imali svoje tarife, a imali bi regulator na državnoj razini koji bi to kontrolirao“, pojasnio je danas ministar Šarović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!