Korak naprijed, nazad dva: EU od 1996. izdvojila više od 3,5 milijardi eura, a pomaka nema

Za šest godina, od 2014 do 2020. , Europska unija izdvojila je oko 530 milijuna eura za Bosnu i Hercegovinu, što je čini vodećim donatorom u zemlji, rečeno je na Godišnjem sastanku pregleda planiranja i implementacije financijske podrške koju EU pruža BiH.

Gdje su rezultati?!

U fokusu rasprave bili su rezultati postignuti u oblastima u kojima EU pruža pomoć poput demokratije i upravljanja, vladavine prava i temeljnih prava, konkurentnosti, inovacija i poljoprivrede, ruralnog razvoja, okoliša, energije i transporta, te obrazovanja, zapošljavanja i socijalne politike.

Razgovor je, također, bio usmjeren na to kako buduće financiranje može najbolje pomoći BiH da ispuni reformske prioritete postavljene u Mišljenju Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

U pripremi novog financijskog paketa za period od 2021. do 2027. godine predstavnici EU su ponovno naglasili da je neophodno da vlasti u BiH nađu adekvatna interna rješenja da bi se ubrzala provedba programa, poboljšala učinkovitost i osigurala vidljivost postignutih rezultata u korist bh. građana.

Organizacije civilnog društva u BiH su pozvane da se više uključe u sve faze ciklusa politika od planiranja, programiranja i provedbe do praćenja rezultata u sektorima u kojima se pruža pomoć Europske unije.

Europska unija je najveći pojedinačni donator sredstava i financijske pomoći u Bosni i Hercegovini. Od 1996. godine, EU  je uložila preko 3,5 milijardi eura u obnovu, reformu javne uprave, vladavinu prava, energetike i životne sredine, društveni razvoj, održivu privredu, poljoprivredu i druge ključne oblasti u BiH.

Da li je urađena reforma javne uprave?

Reforma javne uprave u Bosni i Hercegovini još je na čekanju. Država nije smanjila ogroman birokratski aparat, niti je promijenila komplikovane administrativne procedure, koje bi trebalo da olakšaju, a ne otežavaju svakodnevnicu građana u BiH. Nije usvojena ni Strategija koja se odnosi na reformu javne uprave, a kojoj se protive vlasti iz RS te je ovaj proces potpuno blokiran.

Vladavina prava, pravosuđe?

BiH je na listi vladavine prava Svjetskog projekta pravde (SPP) pala za šest mjesta u odnosu na godinu ranije, a tome su doprinijeli sve veći pritisci politike na pravosuđe, loša opća situacija, korupcija i nedovoljno učešće građana u donošenju ključnih odluka. Imamo četiri sudske nadležnosti sa neusklađenim zakonskim okvirima, fragmentiranu institucionalnu strukturu, te izvor budžetiranja, a  svaki od njih za rezultat ima ogromnu neefikasnost. Bosna i Hercegovina je već prema istraživanjima kao što je Indeks demokratije (Economist Intelligence Unit), koji je uključen i u CPI, svrstana među hibridne režime, u kojima se redovito dešavaju izborne nepravilnosti, politički pritisci, nedostatak nezavisnosti pravosuđa, visok stupanj korupcije, pritisci na medije i gotovo nepostojeća vladavina prava. Sve ove karakteristike i slabi demokratski temelji omogućavaju cvjetanje korupcije, posebno u sistemima u kojima nedemokratske i populističke vođe koriste njihove slabosti za sopstvenu korist.

Energetika i zaštita životne sredine?

Trenutno, EU pruža pomoć za izradu propisa u oblasti enetgetske efikasnosti, te ulaže stalne napore, pod uvjetom postojanja političke volje, za usklađivanje postojećih propisa sa najboljom praksom u EU te izradu državne strategije za energetiku i zakona o gasu. Međutim, Bosna i Hercegovina znatno kasni u izvršavanju svojih tekućih i srednjoročnih obaveza kada su u pitanju pripreme u oblasti životne sredine i klimatskih promjena.

Društveni razvoj?

Zdravstvo u kolapsu, obrazovanje u kolapsu, prosvjedi medicinara i nastavnika česći nego bilo gdje drugo, bez ikakve strategije smanjenja nezaposlenosti, spriječavanja egzodusa mladih, i tako dalje…

Dakle, EU svim silama (i parama) pokušava pomoći našoj državi da sredi ključne oblasti za normalan i dostojanstven život njenih građana.  Ali, građani i dalje loše žive, pa se nameće pitanje je li ovo Sizifov posao?!

B.K.

error: Content is protected !!