Kovačević: Javni poziv za zaključenje vansudskih nagodbi otvoren do 19. oktobra

Ministar finansija Kantona Sarajevo Amel Kovačević kazao je da je javni poziv za zaključivanje ugovora o vansudskoj nagodbi za izvršenja finansijskih potraživanja iz radnog odnosa u KS otvoren do 19. oktobra ove godine.

– Preostalo je još nekih osam dana, odnosno sljedeća sedmica i pozivam građane koji imaju interesa da se prijave, odnosno podnesu odgovarajuću dokumentaciju propisanu javnim pozivom kako bi mogli ostvariti svoja prava, te da bi se u ovoj godini mogao riješiti što veći broj tih vansudskih nagodbi – izjavio je Kovačević za Fenu dodajući da se to odnosi na građane koji imaju izvršenje i pravosnažne presude po radno-pravnom statusu u KS.

Prema projekcijama ovog ministarstva, kako je dodao Kovačević, ukupan dug po ovim izvršenjima iznosi oko 30 miliona KM i tu se radi o glavnici, a kamate su još dodatno.  

Vansudska nagodba kao jedan od modela isplate po pravosnažnim presudama donesenim na osnovu tužbi iz radnog odnosa omogućava da se regulišu isplate potraživanja i rezultira značajnim budžetskim uštedama.

Osim ekonomskog razloga, postoji i onaj, kako kaže ministar, ljudski uzimajući u obzir da im svakodnevno pristižu zahtjevi ljudi koji traže svoje novce, imaju teške životne priče, bolesti i slično, a nisu u poziciji da ih isplate jer sredstva nisu dostatna u budžetu KS za tako nešto.

– Ono na šta smo zakonski obavezni jeste da 0,3 posto od naših godišnjih prihoda koristimo za izmirenje obaveza po ovakvim i sličnim namjenama. Mi to radimo i ove godine je to bilo 2,6 miliona KM, ali to ne rješava veliki broj ljudi, posebno uzimajući u obzir da se tu isplaćuju i zatezne kamate itd. Putem javnog poziva htjeli da vidimo zainteresovanost građana za takvo nešto, a onda ćemo nastojati da kroz rebalans budžeta KS izdvojimo sredstva i probamo sistemski da rješavamo ovaj veliki problem. Nastojat ćemo da saniramo što veći broj potraživanja građana prema KS koja su vrlo skupa i eksponencijalno rastu – kazao je Kovačević.    

Za ovu namjenu vlade su u predhodnom periodu pored zakonski obaveznih 0,3 posto izdvajale i dodatna sredstva shodno mogućnostima, ali sve je to, naglašava Kovačević, sporo i neefikasno, a značajan dio tih obaveza se ne riješava.

– Također, zatezne kamate od 12 posto u suštini gomilaju jedan veliki dug u KS koji smo se mi opredjelili da saniramo u što je moguće kraćem vremenskom periodu, kako bi u suštini sredstva koja imamo na raspolaganju uložili u stvari koje su produktivne i korisne za naše društvo – istakao je Kovačević.  

Što se tiče projekcija, odnosno priprema budžeta KS za 2020. ministar Kovačević navodi da je završnoj fazi.

 – Od svih naših budžetskih korisnika, izuzev Univerziteta u Sarajevu, dobili smo zahtjeve. Univerzitet u Sarajevu je malo specifična priča jer pokušavamo da ga ‘apsorbiramo’ u budžet KS na ispravan način i nadamo se da će to teći ispravno i u skladu sa rokovima propisanim zakonom. Ono što je ključno jeste da smo se opredijelili u tom budžetu i nadam se da ćemo tako izaći pred Skupštinu KS, da pokušamo da identificiramo ključne probleme građana KS i tako odredimo prioritete u njihovom rješavanju u 2020. godini – dodao je ministar Kovačević.

error: Content is protected !!