KREMLJ UZVRATIO ZAGREBU: Jedan diplomata ide kući!

Hrvatskom veleposlaniku u Moskvi Tončiju Staničiću priopćena je odluka Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije o uskraćivanju gostoprimstva jednom hrvatskom diplomatu, bivšem djelatniku hrvatskog Veleposlanstva u Moskvi, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Slijedom sjednice Europskog vijeća održane 23. ožujka Republika Hrvatska se, kao i većina država članica EU, solidarizirala s Velikom Britanijom povodom slučaja trovanja bivšeg ruskog obavještajca Skripalja i njegove kćeri u Salisburyju te je 26. ožujka uskratila gostoprimstvo jednom diplomatu ruskog veleposlanstva u Zagrebu, podsjeća MVEP u priopćenju.

Dodaju i da je “proglašavanjem jednog ruskog diplomata persona non gratahrvatska je Vlada stala uz saveznike i partnere u EU i NATO i jasno osudila svaku prijetnju međunarodnom pravu te europskoj i globalnoj sigurnosti”.

“Danas 30. ožujka, hrvatskom veleposlaniku u Moskvi Tončiju Staničiću priopćena je odluka Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije o uskraćivanju gostoprimstva jednom hrvatskom diplomatu, bivšem djelatniku hrvatskog Veleposlanstva u Moskvi”, priopćio je MVEP bez navođenja o kome je riječ.

Jutarnji list je od izvora ruske novinske agencije Sputnik saznao da nitko od hrvatskih diplomata u Moskvi neće biti protjeran već je za personu non grata proglašena Rina Eterović Goreta, šefica kabineta ministrice vanjskih i europskih poslova što znači da ne smije putovati u Rusiju u službenom statusu.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova odlučilo je protjerati diplomate iz europskih država koje su povukle slične poteze prema Rusiji, a kako piše agencija Sputnik – protjerano je 18 veleposlanika iz devet zemalja i jedan vojni ataše.

Protjerani su diplomati iz ovih zemalja:

Italija – 2 diplomata

Finska -1 diplomat

Poljska – 4 diplomata

Litva – 3 diplomata

Nizozemska – 2 diplomata

Latvija – 1 diplomat

Švedska – 1 diplomat

Češka 3 diplomata

Estonija – 1 vojni ataše

Ranije danas rusko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na razgovor veleposlanike zapadnih zemalja, među kojima je i Hrvatska, kako bi ih informirali o protumjerama koje Moskva kaniti poduzeti kao odgovor na masovno koordinirano protjerivanje ruskih diplomata zbog slučaja trovanja bivšeg dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri u Britaniji.

Ministarstvo je priopćilo da “poziva diplomatske predstavnike zemalja koje su poduzele neprijateljski čin prema Rusiji u znak solidarnosti s Velikom Britanijom oko afere Skripal”. “Izaslanicima će biti uručene prosvjedne note i biti će informirani o uzvratnim mjerama”, ističe se u priopćenju.

SAD te 16 zemalja EU-a, kao i Kanad i Australija su protjerale više od 100 ruskih diplomata, a Moskva je poručila da će uzvratiti istom mjerom.

Britanski veleposlanik Laurie Bristow nije po izlasku iz ministarstva htio reći o čemu je razgovarao, dok je njemački veleposlanik kazao da je ruska strana imala pitanja vezana uz trovanje Skripala. Također je istaknuo da Berlin ostaje otvoren za dijalog s Moskvom.

Velika Britanija je optužila Rusiju da je izvela napad kemijskim oružjem na njezinom tlu, no Moskva odbacuje bilo kakvu umiješasnost u taj slučaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!