Krijumčarenje oružja iz BiH u Njemačku

U okviru operativne akcije kodnog naziva “Kliker” pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izvršili su pretrese na dvije lokacije na području Tuzlanske županije, s ciljem pronalaska predmeta i dokaza koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem kaznenog djela neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe.

Iz SIPA-e navode da se radi se o nastavku aktivnosti u okviru predmeta, koji se vodi u suradnji sa policijskim službenicima SR Njemačke, vezano za zapljenu 95 komada ručnih granata, četiri automatske puške, osam pištolja, više dijelova različitih vrsta oružja, kao i određena količina municije, koje je 18. veljače 2019. godine, na području Drezdena, SR Njemačka, pronađeno u vozilu kojim su upravljali državljani Bosne i Hercegovine i koje je krijumčareno na relaciji Bosna i Hercegovina – SR Njemačka.

– Tijekom dosadašnjih aktivnosti slobode su lišene dvije osobe, kojima je od strane Suda Bosne i Hercegovine određena mjera pritvora, dok su od strane policijskih službenika SR Njemačke slobode lišene četiri osobe, svi državljani Bosne i Hercegovine. Navedene aktivnosti se provode po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, navode iz SIPA-e.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!