Krijumčari ostali bez droge vrijedne četiri milijuna maraka

Akcija koju su u srijedu navečer započeli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u suradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA)BiH na području Čapljine, nastavak je akcije kodnog naziva “Tebra”, koju su u srpnju proveli pripadnici SIPA-e u Ljubuškom,.

U pretresu kuće u Gabela Polju, pripadnici SIPA-e su pronašli oko pola tone droge skunk, vrijednosti nekoliko milijuna maraka.  Dvije osobe udaljile su se sa lica mjesta i tijekom četvrtka se radilo na lociranju i uhićenju tih osoba, čiji identitet je poznat istražiteljima.

Akcija je provedena po nalogu i pod nadzorom Tužiteljstva BiH, a po naredbama Suda BiH.

Droga je otkrivena i zaplijenjena u mjestu Gabela Polje, općina Čapljina, a lokacija na kojoj je pronađena opojna droga, rezultat je ranijih istražnih aktivnosti Tužiteljstva BiH.

– Navedena zapljena velike količine opojne droge marihuana-skunk u okviru operacije kodnog naziva “Tebra”, nastavak je aktivnosti Tužiteljstva BiH i partnerskih agencija za provođenje zakona na otkrivanju i razbijanju međunarodnih krijumčarskih lanaca, koji vrše krijumčarenje opojne droge sa područja Albanije, preko Crne Gore, u Bosnu i Hercegovinu, radi daljeg krijumčarenja prema Hrvatskoj i drugim zemljama EU-a. Vrijednost zaplijenjene opojne droge na ilegalnom narko-tržištu u zemljama EU-a, dostiže iznos veći od 2 milijuna eura, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Dodaju kako je ovo još jedna u nizu zapljena opojne droge marihuana-skunk u količinama od više stotina kilograma, koje su realizirane u proteklih nešto više od godinu dana. Tužiteljstvo BiH sa partnerskim agencijama nastavlja intenzivnu istragu sa ciljem procesuiranja osoba uključenih u međunarodne lance krijumčara opojnih droga.

Početkom srpnja ove godine, pripadnici SIPA-e su u suradnji  sa USKOK-om i MUP-om Republike Hrvatske, na području Ljubuškog, proveli operativnu akciju kodnog naziva ‘Tebra’ i uhitili dvije osobe. Tada su izvršeni pretresi na četiri lokacije i lišene slobode dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kaznena djela“Organizirani kriminal” u vezi sa kaznenim djelom “Neovlašteni promet opojnim drogama“.

Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto više mobilnih telefona, SIM i memorijskih kartica, pet komada automatskog vatrenog oružja, veća količina municije raznog kalibra, 10 okvira za automatsku pušku, četiri električna detonatorska upaljača, dvije kamuflažne kamere sa antenom i ručna radio veza „COBRA“. Što se tiče Hrvatske, 15 uhićenih osoba završilo je u istražnom pritvoru.

Kako je tekao proces od kupovine do prodaje?

Nakon što bi droga stigla iz Albanije, Zdravko Bilić bi je skladištio na području BiH, dok se Antonela Govorko, kao pripadnica granične policije RH, brinula da droga neometano prijeđe iz BiH u Hrvatsku. Kada je droga ušla u Hrvatsku, Zdravko Bilić bi je ili u Vrgorcu predavao svom bratu Toniju ili bi je odvezao u Dugopolje kupcima Hrvoju Šimiću i Tomislavu Tomašu. Za prijevoz marihuane od Vrgorca do Zagreba bili su zaduženi Goran Vidović i Mirko Sertić, koji je drogu skladištio u svojoj kući u Kupincu. Preprodajom te droge, kako se sumnja, bavili su se i Filip Mijalić, Dejan Novak, Mario Rakidžija, Božidar Bošković te Karlo Pick, koji ju je, kao pripadnik zločinačke organizacije i osoba od Sabljina i Sučićeva najvećeg povjerenja, dobivao po sniženoj cijeni. U kolovozu 2018. godine iz Albanije je isporučeno prvih 120 kilograma marihuane, za što su platili 15.000 eura, a droga im je isporučena u Ljubuški gdje je prvo uskladištena u jednoj kući, a potom je uz pomoć Antonele Govorko prvih 70 kilograma prokrijumčareno preko granice. Droga je potom skladištena u Kupincu, prije no što je preprodana. Po sličnom obrascu izvedena su i sva ostala krijumčarenja.

error: Content is protected !!