KRIJUMČARI U SUDNICI Negirali krijumčarenje oružja i lijekova u Švedsku

Milija i Dragan Vlačić, Zoran Jovanović, Nebojša i Milidrag Đilas, Borivoje Lukas i Slađan Lonco, izjasnili su se da nisu krivi po optužnici za organizirani kriminal, dok se Aleksandar Ćuković i optuženi Mile Tanić nisu pojavili u sudnici

BANJA LUKA – Sedmorica državljana BiH izjasnila su se u Posebnom odjeljenju banjolučkog Okružnog suda da nisu krivi po optužnici za organizirani kriminal i krijumčarenje oružja iz BiH u Kraljevinu Švedsku, saznaje Srpskainfo.

Milija i Dragan Vlačić, Zoran Jovanović, Nebojša i Milidrag Đilas, Borivoje Lukas i Slađan Lonco, izjasnili su se da nisu krivi po optužnici za organizirani kriminal, dok se Aleksandar Ćuković i optuženi Mile Tanić nisu pojavili u sudnici.

– Optuženi Ćuković je uredno opravdao svoj izostanak, dok za optuženog Tanića postoji informacija da se nalazi na odsluženju kazne u Srbiji i ona će biti provjerena u narednom periodu, objasnio je izvor iz pravosuđa Republike Srpske. Dodaje kako se Ćuković u petak trebao izjasniti o krivici.

Posebno odjeljenje Okružnog suda u Banja Luci za organizirani kriminal u siječnju ove godine potvrdilo je optužnicu protiv trgovaca oružjem iz BiH u Kraljevinu Švedsku. Optuženo je devet državljana BiH.

Milija Vlačić, Zoran Jovanović, Aleksandar Ćuković, Mile Tanić i Dragan Vlačić optužnicom se terete da su učinili kazneno djelo “izvršenje kaznenog djela u sastavu kriminalnog udruženja u vezi s kaznenim djelom nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija”.

Milija Vlačić, Zoran Jovanović, Mile Tanić i Dragan Vlačić terete se još i za kazneno djelo “nedozvoljena trgovina”.

Optuženi Nebojša i Miodrag Đilas i Borivoje Lukić optuženi su za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija, a Slađan Lonco za kazneno djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija i kazneno djelo nedozvoljena trgovina.

Sudac za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banja Luci potvrdio je optužnicu koju je Republičko javno tužiteljstvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organiziranog i najtežih oblika privrednog kriminala podiglo protiv devet osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su vršili nedozvoljenu nabavku vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija  kao i neovlaštenu nabavku i prodaju lijekova.

Prema navodima optužnice, u tijeku 2014. godine i početkom 2015. godine optuženi su, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, vršili nedozvoljenu nabavku vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija, kao i neovlaštenu nabavku i prodaju lijekova-tableta u većoj količini i vrijednosti.

– Nabavljali su oružje radi dalje distribucije i prodaje zainteresiranim kupcima na teritoriji Kraljevine Švedske, navodi se u optužnici Republičkog javnog tužiteljstva.

Nabavljeno oružje optuženi su skladištili na skrivenim lokacijama na teritoriji Republike Srpske, potom kompletirali i pripremali za dalju prodaju, koristeći tom prilikom vozila u vlasništvu rent-a-car agencija, kao i vlastita putnička motorna vozila.

Izvor Srpskainfo blizak istrazi objasnio je da se na optužnicu čekalo tri godine, jer se radilo o velikoj međunarodnoj istrazi koja je počela još 2014. godine, kada je u Kraljevini Švedskoj uhićeno troje državljana BiH, među kojima je bio i Slađan Lonco, kod kojih je pronađena veća količina automatskog naoružanja, municije i eksploziva.

– Nakon uhićenja u Švedskoj, uslijedila je lančana reakcija, obzirom da se radilo o kriminalnoj grupi krijumčara oružjem, pa je na graničnom prijelazu u Sloveniji uhićena osoba koja je u torbi prenosila 59 bombi, pet automatskih pušaka i 83 metka različitog kalibra. Konačno odredište zaplijenjene pošiljke naoružanja bila je Švedska, naveo je izvor iz istrage.

error: Content is protected !!