Krišto: Što hitnije usvojiti izmjene Zakona o krivičnom postupku

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica – HDZ BiH) smatra da je najpozvanije Ministarstvo pravde da sačini i u parlamentarnu proceduru dostavi izmjene Zakona o krivičnom postupku kojima bi se implementirala odluka Ustavnog suda BiH.

U izjavi novinarima odbacila je navode iz medija da je Vijeće ministara taj prijedlog Ministarstva skinulo s dnevnog reda, tvrdeći da, zahvaljujući predsjedavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću i ministrima iz reda bošnjačkog naroda i srpskog naroda, taj zakon nije uopće uvršten na dnevni red sjednice.

– Motivirani time, ali i činjenicom da se na neki način želi prebaciti loptica na ministra pravde Josipa Grubešu (HDZ), kao poslanici danas smo kandidirali to pitanje na sjednici ovog doma po hitnom postupku – pojasnila je.

Poslanik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović zatražio je danas da to bude posebna tačka dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma PSBiH, ali nije bilo dovoljno poslaničke podrške za to.

Međutim, Krišto napominje da će to biti predmet rasprave na narednoj sjednici Predstavničkog doma jer bi to, po Poslovniku, trebala biti obavezna tačka dnevnog reda.

Podsjetila je da je nakon apelacije koju je uputila Ustavnom sudu BiH, ovaj Sud određene odredbe Zakona o krivičnom postupku proglasio protuustavnim i one bi trebale biti stavljene izvan pravne snage.

– Da ne bi dovodili u pitanje funkcioniranje općenito Suda i neke njihove odluke u budućnosti, taj bi Zakon trebalo što hitnije usvojiti. To je ozbiljan zakon koji treba biti sistemski i na kojem treba počivati vladavina prava – stav je predsjedavajuće Predstavničkog doma.

error: Content is protected !!