‘KRIVULJA JE POČELA PADATI…’ Europa vidi tračak nade u borbi s koronavirusom: ‘Broj pacijenata u intenzivnoj skrbi više ne raste toliko’

Europske zemlje najteže pogođene koronavirusom u ponedjeljak su se probudile u nadi da bolest pokazuje prve znake usporavanja, iako je zbog nje u bolnici završio britanski premijer Boris Johnson.

Virus je stigao do gotovo svakog kutka planeta, prikovao pola čovječanstva u njihove domove, gospodarski život okrenuo naglavce i usmrtio 70 tisuća ljudi.

Britanski premijer Boris Johsnon u nedjelju navečer završio je u bolnici zbog toga što mu simptomi ne popuštaju, gotovo u isto vrijeme kad se kraljica, tek peti put u dugoj vladavini obraćala javnosti te zazvala ratni duh i jedinstvo u borbi protiv pošasti.

Ali razloga za umjereni optimizam ima u europskim žarištima, Italiji, koja ima najmanji broj mrtvih u dva tjedna, i Španjolskoj, gdje broj žrtava pada treći dan zaredom. U Francuskoj je u nedjelju umrlo najmanje ljudi u tjedan dana.

– Krivulja je počela padati – rekao je voditelj talijanskog kriznog stožera Silvio Brusaferro.

– Situacija je stabilnija. Broj pacijenata u intenzivnoj skrbi više ne raste toliko, neke smo čak počeli otpuštati – izjavila je španjolska medicinska sestra Empar Loren.

Ispred poljske bolnice ispred madridskog konferencijskog centra osoblje plješće svaki put kad se netko od pacijenata oporavi i krene kući.

I dok se krivulja u Europi počela izravnavati, nema znakova da se to zbiva u Sjedinjenim Američkim Državama. Ondje se broj mrtvih približio brojci 10.000 i dužnosnici upozoravaju da je ono najgore iza ugla.

– Bit će ovo najteži i najtužniji tjedan u američkim životima – rekao je američki ministar zdravstva Jerome Adams.

– To će biti naš Pearl Harbor, naš 11. rujna, samo neće biti lokaliziran – dodao je.

Najgore je u New Yorku, ali ondje su u nedjelju imali prvi dan da porast broja žrtava nije bio rekordan. Bilo ih je 500 manje nego u subotu. Guverner Andrew Cuomo izjavio je, međutim, kako je prerano tvrditi da je to početak prekretnice.

Iz najvećeg američkog grada i dalje stižu fotografije medicinara koji iznose brojna tijela iz bolnica u priručne mrtvačnice.

Grad koji nikad ne spava potpuno je utihnuo. Neonska svjetla oko pustog Time Squarea trepere u natpisu: Onima koji se bore za naše živote. Hvala”.

error: Content is protected !!