“Doručak kod Tiffanyja”:Sve o kultnom ostvarenju

Roman opisuju kao »pravi mali dragulj, prožet nostalgijom i nježnošću«, dok je šarmantna i neuhvatljiva Holly jedan od nezaboravnih ženskih likova u suvremenoj književnosti.

Å ezdeset godina romana Trumana Capotea


Sliku Audrey Hepburn koja elegantno obučena jede kroasan ispred elitne radnje nakita „Tiffany”, svi dobro znaju. Ovo su neke zanimljivoti i anegdote koje sigurno niste znali o filmu “Doručak kod Tiffanyja” i zbog kojih ćete ga još više zavoljeti.

Holly je trebalo da glumi Marilyn Monroe

Truman Capote, koji je i autor novele po kojoj je film snimljen, na početku je želio da uloga Holly Golightly pripadne drugoj glumici. U pitanju je bila Marilyn Monroe. Na početku je prihvatila ulogu, ali joj je sugerirano da bi joj ona mogla narušiti reputaciju i imidž, pa je odustala. 

Lik Holly je promijenio pogled na dotadašnju žensku ulogu

Kada se film pojavio, djevojka kao što je Holly predstavljala je pravi šok za javnost. Ona je prva prava “party girl” na filmu, žena koja je divlja, nesputana, svoja, nezavisnaod muškaraca, i zavodljiva. 

Slikovni rezultat za breakfast at tiffany's

Holly ljenčari na posebnom kauču

Možda niste primjetili , ali njen kauč je veoma originalan komad nameštaja, jer je u stvari kada presječena na pola. Krajnje šik, i u skladu sa ekstravagantnim životom glavne glumice.

Kakve to naočale nosi Holly?

Mnogi misle da glavna glumica u filmu nosi naočale marke “Ray-Ban”, ali griješe. One su zapravo dizajn brenda “Oliver Goldsmith”, a model se zove “Manhattan”. I danas ih možete kupiti po cijeni od 440 dolara.

Povezana slika

Mala crna haljina

Hubert de Givenchy je dizajnirao famoznu crnu haljinu koju je Audrey Hepburn nosila u filmu. Godine 2006. ona je prodata na aukciji za 900,000 dolara. 

Audrey Hepburn je dobila solidan honorar

Ne samo da je dobila solidan honorar, već je zbog njega došla na drugo mjesto najplaćenijih glumica po filmu, odmah iza Elizabeth Taylor. Zaradila je 750,000 dolara, što bi danas iznosilo oko 5,9 miliona dolara.

Povezana slika

Kraj filma je imao alternativu

Film je mogao da se završi sasvim drugačije. U drugoj verziji, pošto po kiši Holly i Paul pronađu mačku, uzimaju je i polako odlaze ulicom, dok se kadar lagano gasi. Bio bi to kraj bez grljenja i ljubljenja, bez definitivnog happy end-a, koji bi gledatelje ostavio sa pitanjem “šta će se desiti među njima?”.

Slikovni rezultat za breakfast at tiffany's holly and paul end
error: Content is protected !!