Kamerni teatar obilježava 15 godina igranja ‘Helverove noći’

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović istaknuo je na konferenciji za medije da mu je čast što je urednik teatra u kojem se slavi 15 godina izvođenja jedne predstave, te se uime te kazališne kuće zahvalio glavnim akterima Mirjani Karanović i Erminu Bravi

Predstava “Helverova noć” reditelja Dine Mustafića danas će obilježiti 15 godina izvođenja, a nakon što je premijerno izvedena 2004. godine zabilježila je brojna izvođenja u matičnoj kući, Kamernom teatru 55, ali i mnogim drugim scenama u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu.

Već narednog dana predstava će biti izvedena uz audio deskripciju za slijepe i slabovidne osobe u okviru projekta “Pozorište bez prepreka”.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović istaknuo je na konferenciji za medije da mu je čast što je urednik teatra u kojem se slavi 15 godina izvođenja jedne predstave, te se uime te kazališne kuće zahvalio glavnim akterima Mirjani Karanović i Erminu Bravi.

Karanović i Sarajevo

Karanović se prisjetila da je njena suradnja sa Kamernim teatrom počela 2001. godine predstavom “Noževi u kokoškama”, te istaknula  da joj je dolazak u Kamerni i Sarajevo bio jedan od značajnijih trenutaka u životu.

Govoreći o “Helverovoj noći”, a u želji da opiše koliko joj je to značajna predstava, rekla je da bi volila igrati tu predstavu “dok može da se kreće”.

Ermin Bravo je podvukao da je ova predstava u 15 godina igranja bila aktuelna gdje god i kad god su je igrali.

Direktor Kamernog Hadžihafizbegović je uime tog teatra Karanović i Bravo uručio zahvalnice te također obavijestio prisutne da je Kamerni teatar poslao inicijativu da se Mirjana Karanović proglasi počasnom građankom Sarajeva na Dan grada, 6.travnja. Na te riječi vidno dirnuta Mirjana Karanović je zaplakala.

Projekat “Pozorište bez prepreka”, kojeg realizira Asocijacija XY u suradnji sa Udruženjem “Novis”, podržan je kroz Regionalni program lokalne demokracije na zapadnom Balkanu (ReLOaD), kojeg finansira Europska unija i Općina Centar, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Kazalište bez prepreka

Članica Udruženja slijepih Županije  Sarajevo Senija Okić istaknula je da je ona, kao i drugi slijepi ljudi, i pored svih teškoća dolazila u kazalište, ali da često nije znala što se na sceni dešava. Sada, naglasila je, pomoću slušalica čuje opise scena i može uživati. Istaknula  je da je ovo jedan od prvih značajnih projekata namijenjen toj populaciji.

– Imam osjećaj da je sve toliko prilagođeno te se osjećam kao da mi se vraća vid – rekla je Okić.

Hadžihafizbegović je podvukao da je počašćen što je u suradnji sa kazalištem Gavela Kamerni teatar uspio da realizira ovaj projekt.

On je također istaknuo da u ovoj kazališnoj kući žele omogućiti gledanje predstava i invalidnim osobama, kao i osobama sa nedostatkom sluha.

O značaju projekta govorili su i predstavnica Općine Centar Jasmina Fazlić, direktorica Asocijacije XY Emina Osmanagić, programski menadžer Delegacije EU u BiH Vladimir Pandurević i menadžerica ReLOaD projekta za BiH Sanja Bokun.

Oni su istaknuli značaj povezanosti lokalnih zajednica sa NGO organizacijama, kao vid podrške ovakvim i sličnim projektima.

Predstave koje su prilagođene potrebama slijepih i slabovidih osoba, a koje će biti dio redovnog repertoara Kamernog teatra 55 su “Hadersfild”, “Ljupaf”, “Teferič”, “Zatvorenica”, “Demoni”, “Tri sestre”, “Helem Nejse”, “U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce”, “Helverova noć”, “Umri muški”, “Žaba”, “Kad bi naglas govorili”, “Knjiga mojih života”, “Radnja na uglu” i “Naš razred”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!