Počela ‘Sarajevska zima’

Festival će i ove godine u 35. izdanju osvojiti ulice, trgove, pozorišta, galerije i ambijentalne cjeline Sarajeva, tijekom bogatog programa koji će trajati do 21. ožujka

Internacionalni festival “Sarajevska zima” počeo   je  dolaskom umjetnika sa olimpijske planine Trebević i dobrodošlicom koja im je upućena u Vijećnici, te se nastavio cjelodnevnim programom sve do svečanosti otvorenja u Narodnom pozorištu.

Festival će i ove godine u 35. izdanju osvojiti ulice, trgove, pozorišta, galerije i ambijentalne cjeline Sarajeva, tijekom bogatog programa koji će trajati do 21. ožujka.

Samo u prvom danu Festivala koji se odvija pod sloganom “Buka i bijes” na 12 festivalskih lokacija sudjelovalo je oko 1.500 umjetnika.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić istaknuo je prethodno da su “Buka i bijes” prisutni u cijelom svijetu. Svijetu u kojem su na sve strane formirane nove granice, nove prepreke za ljudsku komunikaciju, ali ujedno Festival je također taj koji nosi i tradiciju otvorenosti i slobode.

Otvorenost i sloboda

Na ovogodišnju “Sarajevsku zimu” dolaze umjetnici iz 41 zemlje svijeta.

Počasni gost ove godine je Mađarska. Tako da je već na ceremoniji otvaranja u Narodnom pozorištu, nakon što su  se podignule  festivalske zastave, nastupio Mađarski državni plesni ansambl.

Prije zvanične ceremonije otvorenja Festivala u Narodnom pozorištu, performansi i izložbe održavali su se  na Bijeloj tabiji, Vijećnici, u Gimnazijskoj ulici, galeriji Colllegium artisticum te na drugim lokacijama.

U galeriji Collegium artisticum predstavljeno je  77 originalnih grafičkih listova četiri mape: Sarajevo 92, Sarajevo 93, Sarajevo 94 i Sarajevo 95 s potpisom bh. grafičara .

Riječ je o izložbi mapa koje su pojedinačno izlagane u 25 galerija i muzeja u Europi i svijetu.

Ovaj projekt kao svjedočanstvo o kreativnoj snazi umjetnosti svojevremeno je realiziran u suradnji s Umjetničkom galerijom BiH te tadašnjom novinskom agencijom BH Press, današnjom FENA-om.

Festival će obilježiti i značajne godišnjice kao što su 830 godina Povelje Kulina bana, 140 godina Prve gimnazije te 80 godina Udruženja Collegium artisticum.

U ceremoniji otvorenja sudjelovale su i i galerije Novi Hram i Roman Petrović, Historijski muzej BiH, Pozorište mladih, Sarajevo taxi i drugi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!