U Umjetničkoj galeriji BiH izložba crteža Mice Todorović ‘Smicalice’

Advertisements

Bit će predstavljeno 15 crteža nastalih nakon autoričinog školovanja na Zagrebačkoj akademiji u periodu 1929.-1933. godine

 Izložba crteža Mice Todorović “Smicalice” bit će otvorena u četvrtak, 7. veljače u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Bit će predstavljeno 15 crteža nastalih nakon autoričinog školovanja na Zagrebačkoj akademiji u razdoblju 1929.-1933. godine. Crteži su izlagani samo jednom na retrospektivnoj izložbi u Sarajevu 1980. godine, priopćeno je iz Umjetničke galerije BiH.

Učila od najboljih

– Ovo je prvi put da se crteži promatraju kao samostalna cjelina. Predstavljaju usamljeni primjer unutar čitavog jednog umjetničkog opusa i u tematskom i u izražajnom smislu, ali istovremeno zauzimaju važno mjesto u segmentu bosanskohercegovačke socijalne umjetnosti. Gledajući kroz cjelokupni opus, ovi radovi mogu se smatrati svojevrsnom fazom umjetničkog sazrijevanja i odrastanja. Trudila se učiti od najboljih (Hegedušić, Grosz, Krleža), trudila se parirati im, voditi ravnopravan dijalog i u životu i kroz umjetnost – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je Todorović naučila kako je individualizam rijetka privilegija umjetnika i tome stremila od samog početka do kraja. Koliko god su njeni crteži po svojoj formi bliski socijalnoj produkciji tog vremena, odabir tema i način njihove realizacije originalni su i nemaju uporište niti u jednom od navedenih uzora. Spoj je to racija, erudicije i mašte.

Kako je navedeno, crteži Todorović imaju u sebi dozu snažne kritike, ali ona nije direktno upućena određenom vremenu ili određenoj ideologiji. Konfrontirajući biblijske motive sa suvremenim svijetom autorica ističe univerzalnost ljudskih pogrešaka.

O umjetnici

Mica Todorović rođena je u Sarajevu 1900. gdje je i preminula 1981.godine. Završila je 1926. godine Višu školu za umjetnost i umjetni obrt u Zagrebu. Bila je jedan od deset osnivača ULUBIH-a i jedan od prvih profesora u Školi primijenjenih umjetnosti. Bila je redovan član ANUBIH i dopisni član SANU. Izlagala je na velikom broju samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je najvećih državnih odlikovanja i nagrada za umjetnički rad.

Izložba je organizirana u sklopu projekta Sarajevo History Book – Guidelines for Women Heritage, finansiranog grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State) i predstavlja 15 reproduciranih crteža Mice Todorović čiji se originali čuvaju u kolekciji Umjetničke galerije BiH, navodi se u priopćenju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!