KUP KONFEDERACIJA Njemačka i Portugal najveći favoriti turnira

Prema pisanju brojnih svjetskih medija ruski Kup konfederacija mogao bi biti i posljednji jer se idući, koji se treba održati 2021., sigurno neće održati. Nakon Rusije domaćin SP-a bit će Katar 2022. godine, a preko ljeta je u toj zemlji nemoguće igrati

Deseto izdanje nogometnog Kupa konfederacija će biti održano od 17. lipnja do 2. srpnja u Rusiji kao tradicionalno glavna proba pred Svjetsko prvenstvo koje će se iduće godine održati u toj zemlji.

Sudionici turnira koji će se igrati u četiri grada (Moskva, St. Petersburg, Soči, Kazan) su osim domaćina Rusije, svjetski prvak Njemačka, europski prvak Portugal, južnoamerički prvak Čile, afrički prvak Kamerun, azijski prvak Australija, Novi Zeland kao prvak Oceanije te Meksiko kao najbolja momčad zone CONCACAF.

Prvo izdanje ovog turnira održano je 1992. godine u Saudijskoj Arabiji pod imenom Kupa kralja Fahada kad su nastupile četiri reprezentacije, a pobijedila Argentina. Saudijska Arabija je bila domaćin i iduća dva kupa. Na turniru održanom 1995. nastupilo je šest ekipa, a slavila je Danska. Dvije godine kasnije organizaciju je preuzela FIFA promijenivši naziv u Kup konfederacija. Broj sudionika je povećan na osam, a naslov prvaka osvojio je Brazil. Od 1997. do 2005. turnir se održavao svake dvije godine, a od tada svake četiri godine i to u zemlji domaćinu svjetskog prvenstva. Turnir se održava točno godinu dana uoči početka Mundijala.

Na posljednjem Kupu konfederacija igranom 2013. domaćin Brazil je u finalu pobijedio Španjolsku 3:0.

Prema pisanju brojnih svjetskih medija ruski Kup konfederacija mogao bi biti i posljednji jer se idući, koji se treba održati 2021., sigurno neće održati. Nakon Rusije domaćin SP-a bit će Katar 2022. godine, a preko ljeta je u toj zemlji nemoguće igrati. SP će biti u siječnju što bi značilo da se i Kup konfederacija treba održati u siječnju godinu dana ranije. Međutim, klubovi su poručili kako neće dvije godine uzastopce prekidati prvenstva i puštati igrače da nastupe za reprezentacije. J.S.

10.92

Rusija će na organizaciju Kupa konfederacija i Svjetskog prvenstva iduće godine potrošiti oko 10.92 milijarde eura što je 2 milijarde manje nego što je na organizaciju istih natjecanja potrošio posljednji domaćin Brazil.

 

SKUPINA A

Rusija

Novi Zeland

Portugal

Meksiko

 

  1. kolo

Rusija – Novi Zeland sub., 18.00

Portugal – Meksiko    ned., 18.00

 

SKUPINA B

Kamerun

Čile

Australija

Njemačka

 

  1. kolo

Kamerun – Čile           sub., 21.00

Australija – Njemačka ned., 18.00

 

OSVAJAČI

4          Brazil

2          Francuska

1          Argentina

Meksiko

Danska

 

error: Content is protected !!