Kurdi se nakon američke izdaje okreću Asadu i Putinu

Turska ofenziva na sjeveru Sirije, koja je jučer ušla u svoj šesti dan, dovela je do preksinoćnjeg dogovora predstavnika kurdskih Sirijskih demokratskih snaga (SDF) i vlasti u Damasku oko rasporeda sirijske vojske na sjeveru države.

Dogovor je već jučer ujutro stupio na snagu, pa su jedinice lojalne predsjedniku Sirije Basharu al-Assadu ušle u nekoliko gradova koji su blizu turskog napredovanja kod tursko-sirijske granice.

Velika brana i ISIL

Agencija Reuters prenosi, pozivajući se na sirijske državne medije, kako su sirijski vojnici ušli u grad Tabqa nedaleko od Raqqe.

Ovaj potez omogućio je povratak režimskih snaga u područje gdje se nalazi velika brana i hidroelektrana. Reuters podsjeća kako su kurdski pobunjenici pri SDF-u, uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država, tjednima vodili borbe da preuzmu Tabqu i obližnju branu iz ruku oružane grupe Islamska država Irak i Levant 2017. godine.

Ista agencija, pozivajući se na podatke Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR), prenosi kako su snage režima ušle i u grad Ain Issa na sjeveru države.

Ovo je glavna linija fronta gdje su turske snage pokrenule ofenzivu prošlog tjedna, podsjećaju.

Sirijska državna televizija je objavila snimke za koje navodi kako je riječ o ulazu u Ain Isuu gdje se vide okupljeni stanovnici koji iskazuju dobrodošlicu Vladinim jedinicama.

Strateški važan autoput

Treći veći grad u koji su ušle sirijske jedinice je Tal Tamer na sjeveroistoku države. Ovaj grad se nalazi na strateški važnom autoputu M4 koji se proteže od istoka ka zapadu države i za koji su turske snage objavile da se nalazi pod njihovom kontrolom od nedjelje. Tel Tamer je 35 kilometara jugoistočno od Ras al-Aina, jedne od ključnih točaka turske ofenzive, navodi Reuters.

Kurdska administracija na sjeveru Sirije u nedjelju navečer je objavila kako je postigla dogovor sa Vladom u Damasku o razmještaju sirijskih jedinica blizu granice s Turskom kako bi se suprotstavili ofenzivi Ankare.

„Kako bi spriječili i suprotstavili se ovoj agresiji, postignut je dogovor sa sirijskom Vladom kako bi se sirijska armija mogla razmjestiti duž sirijsko-turske granice kako bi pomogli Sirijskim demokratskim snagama“, objavila je kurdska administracija.

U njihovom priopćenju se navodi kako dogovor „otvara put za oslobađanje ostalih sirijskih gradova koje je turska armija okupirala kao što je Afrin“, većinski kurdska enklava na sjeverozapadu. Također, objavljeno je kako će sirijski Kurdi „dozvoliti Assadovim trupama da uđu u Kobane“.

Povlačenje Amerikanaca

General Ismet Sheikh Hasan, dužnosnik Kobanea, za rusku agenciju RT je kazao kako su sirijski Kurdi došli do dogovora s Rusijom da dozvole ulazak Assadovih trupa u ovaj grad, kao i u Manbij.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je kasnije kazao kako ne očekuje probleme s Rusijom, te kako je turska vojska spremna, sa saveznicima, ući u Manbij.

Washington je u nedjelju objavio kako će povući svojih 1.000 vojnika sa sjevera Sirije zbog turske ofenzive, što je uz dogovor sa Kurdima velika pobjeda za Assada, navodi Reuters, a prenosi (ALB). Dodaje se kako je sada sirijskim snagama omogućeno da uđu u pogranično područje od grada Manbija do Derika.

„Nakon što su Amerikanci napustili regiju i dali zeleno svjetlo za turski napad, mi smo bili primorani tražiti drugu opciju, a to je razgovor s Damaskom i Moskvom da se nađe protumjera ovim turskim napadima“, naveo je kurdski dužnosnik Badran Jia Kurd.

error: Content is protected !!