Lagumdžija: Kina na velika vrata postaje sila broj jedan

Asocijacija nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ i Centar za promociju i izgradnju Inicijative “Pojas i put” organizirali su danas konferenciju na kojoj se, između ostalih, obratio i počasni gost bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Govoreći o važnosti Kine, Lagumdžija je naveo da je važnost Kine u svjetskim razmjerama.

“Kina otvara jednu novu eru u historiji čovječanstva, Kina na velika vrata postaje sila broj jedan u multilateralnom smislu u pravljenju novog svjetskog poretka, postaje sila broj jedan u ekonomiji u edukaciji, energiji, ekologiji i uopšte svim onim oblastima koje danas svijet čine bitnim”, kazao je Lagumdžija.

Ono je naveo da drugi segment bitan za sve nas je način na koji Kina kreće ka onome što se zove saomoodrživi razvoj.

“Treća stvar pojas – Jedan pojas, jedan put je historijska inicijativa koja će imati direktne refleksije na BiH a naročito jedan segment toga a to je inicijativa 16+1 gdje Kina na velika vrata ulazi u ovaj dio svijeta. U ovom trenutku Kina angažira oko 900 milijardi identifikovanih na projektima puta i pojasa. Kina je danas zemlja koja više nije zemlja iz udžbenika o kojoj smo mi učili, danas je Kina zemlja koja ima više patenata registriranih protekle godine nego SAD i Japan zajedno”, naveo je Lagumdžija.

On je dodao da su pet vodećih svjetskih kompanija danas većinom kineske.

“Profit te četir kompanija je veći nego preostalih šest na top list. Kina je danas lider u informacionim tehnologijama, lider u najrazličitijim istraživanjima. BiH ima sreću da Kina želi da vidi BiH na dijelu svog puta ka kreiranju jednog novog svjetskog poretka. Tu zemlju treba dovesti ovdje treba je približiti nama i ono što je dobra vijest u svemu tome je da Kina to želi – treba ispraviti lošu vijest mi to još uvijek ne vidimo dovoljno dobro”, naveo je bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija..

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!