Lažni poštari oštetili desetine građana

Policija i banjolučko tužiteljstvo okončali su istragu protiv trojice prevaranata iz Srbije koji su građanima u Republici Srpskoj prodavali poštanske sanduče pod izgovorom da su radnici “Pošta Srpske“.

Optuženi su državljani Srbije Darko Bebić (32), Petar Vasić (27) i Stevan Milovanović (32), svi iz Valjeva. Međutim, neizvjesno je hoće li i kada početi suđenje optuženim prevarantima obzirom da su državljani Srbije, nedostupni tužiteljstvu, pa postoji mogućnost raspisivanja međunarodnih potjernica.

Izvor Srpskainfo blizak istrazi otkrio je da je optuženi Petar Vasić već obavijestio sud kako nije u mogućnosti doći na suđenje, jer se nalazi na liječenju u Psihijatrijskoj klinici.

Prema dokumentaciji iz istrage koja je u posjedu Srpskainfo utvrđeno je da su Bebić i suučesnici u prosincu 2017. godine došli na teritoriju Republike Srpske.

– Po dolasku su razradili plan prema kojem su se lažno predstavljali kao radnici “Pošta Srpske” i obilazili obiteljske kuće. Priča im je bila uvijek ista, a građanima su govorili kako moraju kupiti poštansko sanduče koje im nude, jer im u protivnom poštari više neće donositi pošiljke, objasnio je izvor iz istrage.

Dodaje kako su građane “savjetovali” da u skladu sa zakonom moraju da posjeduju poštansko sanduče za primanje pošte. Svako sanduče naplaćivali su od 20 do 30 maraka.

– Prilikom svake prodaje poštanskog sanduka, oštećenim osobama izdali su i predali lažni nota račun – priznanicu sa iznosom kupoprodajne cijene i pečatom pravne osobe – društvo sa ograničenom odgovornošću za pružanje usluga „Fiksna telefonija“ Brčko Distrikt.

Zanimljivo je da su se Bebić i suučesnici tijekom saslušanja branili kako su radnici spomenutog poduzeća iz Brčkog.

Međutim, na osnovu dokaza koje je prikupilo tužiteljstvo nesporno je utvrđeno da poduzeće, odnosno društvo sa ograničenom odgovornošću za pružanje usluga “Fiksna telefonija” Brčko Distrikt ne posluje još od 2016. godine i da je nesolventno.

-Bebić i suučesnici niti su bili radnici navedenog poduzeća, niti su ovlašteni od strane tog poduzeća da koriste pečat i u ime poduzeća izdaju i ovjeravaju priznanice osobama koje su kupovale poštanske sandučiće, naveo je izvor iz istrage.

Istraga nije utvrdila ukupan broj žrtava koje su lažni poštari iz Srbije uspjeli prevariti u Republici Srpskoj, ali se u istražnoj dokumentaciji navode imena desetoro Banjolučana koji su svoja iskustva podijelili sa policijom i koji bi trebali biti svjedoci u budućem kaznenom postupku, ukoliko do njega uopće dođe.

– Broj prevarenih građana je sigurno veći, ali se oni po pravilu u ovakvim situacijama ne žele dodatno izlagati sramoti, jer su bili žrtve prevaranata, naveo je izvor iz istrage.

Podsjetimo, prevaranti iz Srbije otkriveni su u siječnju prošle godine u jednom hostelu u Banja Luci, nakon čega su uhićeni. Iako se u prvim danima pretpostavljalo da su prevaranti varali građane na širem području Republike Srpske, odnosno od Zvornika do Banja Luke, za sada je podignuta samo jedna optužnica i to Okružnog javnog tužiteljstva Banja Luka.

Policija je nakon uhićenja pronašla i zaplijenila 18 poštanskih sandučića, bjanko ovjerene priznanice, kao i druge predmete koji su dio materijalnih dokaza.

Prevare, lažno predstavljanje, falsificiranje

Prema optužnici koja je u posjedu Srpskainfo državljani Srbije Darko Bebić (32), Petar Vasić (27) i Stevan Milovanović (32) su boravili u Banja Luci u periodu od prosinca 2017. godine do 11. siječnja 2018. godine. Lažno se predstavljajući kao radnici poduzeća “Pošte Srpske” oštećenim osobama, te drugim za sada neutvrđenim oštećenim osobama za novčani iznos od po 20 maraka prodavali su metalno poštansko sanduče smeđe boje, dovodeći oštećene u zabludu.

Prilikom svake prodaje poštanskog sandučića, oštećenim osobama izdali su i predali lažni nota račun poduzeća „Fiksna telefonija“ Brčko Distrikt. Optuženi se terete za kaznena djela prevare, lažnog predstavljanja, te falsificiranja isprava.

error: Content is protected !!