Le Pen vodi: Na pomolu preokret!?

Kandidatkinja krajnje desnice Marine Le Pen sa 24,6 posto osvojenih glasova vodi u prvom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj, a za njom slijedi Emmanuel Macron, pokazuju prvi preliminarni rezultati na osnovu 34 posto prebrojanih glasova, priopćilo je francusko Ministarstvo unutarnjih poslova.

Ovo su rezultati sa glasačkih mjesta u većinom ruralnim područjima koja naginju desnici, dok se glasovi iz urbanih dijelova, koji naginju ljevici, broje kasnije.

Prema ranije objavljenim projekcijama Macron, lider pokreta “El Marche” i bivši ministar ekonomije koji se zalaže za Europsku uniju osvojio je 24 posto glasova, dok je čelnica radikalnodesničarskog nacionalnog fronda osvojila 21,8 posto.

Kandidat konzervativaca Francois Fillon i krajnje ljevice Jean-Luc Melenchon osvojili su po 19 posto glasova. Socijalista Benoit Hamon, prema projekcijama, dobio je 6,5 posto podrške birača.

U prvom obraćanju nakon zatvaranja biračkih mjesta, Hamon i Fillon su istakli da su sami odgovorni za neuspjeh. Njih obojica pozvali su birače u drugom krugu izbora glasaju za Macrona. Isti poziv uputio je i francuski premijer Bernard Cazeneuve koji je pozvao pristalice socijalista da podrže Macrona i time spriječe pobjedu Le Pen.

S druge strane, u centru Pariza došlo je do sukoba policije i demonstranata. Policajci su demonstrante pokušali ratsjerati upotrebom suzavca, dok su demonstranti uzvratili bacanjem staklenih flaša i drugih predmeta na policajce.

Na današnjim izborima 45,67 miliona registrirovanih birača imalo je priliku birati novog šefa države između ukupno 11 kandidata.

Biračka mjesta širom Francuske otvorena su jutros u 8 sati po lokalnom vremenu, a 57.000 pripadnika francuskih snaga sigurnosti provodilo je pojačane mjere sigurnosti na svih 69.245 biračkih mjesta.

Izborni proces u Francuskoj protekao je u sjeni izvanrednog stanja proglašenog u novembru 2015. godine nakon terorističkog napada u kojem je ubijeno najmanje 130 osoba, ali i u sjeni popularizacije radikalnodesničarske populističke politike.

Mandat aktuelnog francuskog predsjednika Francoisa Hollandea ističe 14. svibnja kada će ga na mandat od pet godina u Elizejskoj palači zamijeniti novi šef države.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!