Ljubić: Za Aluminij je kriva Vlada Federacije BiH

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić kazao je kako je za gašenje nekadašnjeg hercegovačkog diva Aluminij Mostar kriva Federalna vlada.

“Svatko može biti samo razočaran ishodom Aluminija i teško je reći bilo što pametno oko toga. Aluminij je bio jako važan za BiH. Devetsto radnika, više tisuća njihovih obitelji je egzistencijalno sada ugroženo. Zdravstveni fond, mirovinski, visoko školstvo, obrazovanje inače, sve su to posljedice koje će osjetiti građani, posebice Hercegovine, gašenjem Aluminija. Želim vjerovati da to nije kraj. Smatram da se u stečajnom postupku može samo osposobiti i nastaviti dio proizvodnje, ali naravno uz strateški dobrog partnera”, istakao je Ljubić.

Na pitanje ko je kriv, Ljubić je odgovorio: “Aluminij je pokrenut, kao što je poznato, investicijom Hrvatske vlade i od tuda i ovo vlasništvo 12 posto. U međuvremenu se izmijenilo osam garnitura uprava koje su imenovane od strane Federalne vlade. S druge strane, Federalna vlada je vlasnik 44 posto Aluminija i sigurno je najodgovornija bila da se prati poslovanje Aluminija i da se uključe u proces spašavanja kada je bilo vrijeme. Problem Aluminija je refleksija bh. apsurda – nesređenih političkih administrativno-pravnih i ustavnih odnosa u BiH jer je paradoks da je Federalna vlada isporučivala struju daleko jeftnije ArcelorMittalu, kompaniji koja je u privatnom vlasništvu u Zenici. Apsolutno je paradoksalno, bez obzira kako to ko tumačio i koje uzroke navodio, da Federalna vlada nije se angažirala na vrijeme kad je bilo moguće napraviti aranžmane”.

“Hrvatska država ima tu najmanje odgovornost. Odgovornost je Federalne vlade jer je većinski vlasnik”, istakao je Ljubić.

“Pojedine snage u BiH nastoje koristeći ovaj problem Aluminija dodatno napraviti jaz između hvrtaskog naroda BiH i hrvatskog političkog vodstva. Problemi Aluminija su nastajali godinama i desetljećima unazad”, poručio je Ljubić.

9 thoughts on “Ljubić: Za Aluminij je kriva Vlada Federacije BiH

 • srpanj 11, 2019 at 2:06 pm
  Permalink

  Uvjek je kriv neko imaginaran. Imena…krivaca uz oduzimanje opljačkane imovine to je pravi put!

  Reply
  • srpanj 17, 2019 at 12:08 pm
   Permalink

   upravo tako … uvijek drugi krivi ne daj boze da smo mi …. dok je bilo para za otimanje utrkivali su se kako ce se uvaliti tamo, pa rodbinu, prijatelje , svalerke itd

   Reply
 • srpanj 11, 2019 at 2:28 pm
  Permalink

  klempo sveti j….. hinjavac tisi krivac.

  Reply
 • srpanj 11, 2019 at 2:56 pm
  Permalink

  Kako Vas nije sramota uvazeni lijecnice. Ima li ijedna politicka partija, a da vi u njoj niste bili. Aluminij je nazalost, rezultat Vaseg uspjesnog dvadestogodisnjeg politickog djelovanja.

  Reply
 • srpanj 11, 2019 at 3:52 pm
  Permalink

  Prvo da se odmah utvrdi da je čovjek u par rečenica rekao bar dvije laži. Prvo – Vlada FBiH nije većinski nego manjinski vlasnik(44%) i Vlada FBiH nikad nije imenovala upravu nego samo 3 od 7 članova. i ta tri člana je imenovao HDZ prema internom dogovoru u Vladi. Prema tome ako Vlada FBiH uloži 100 miliona u struji ili novcu, i mali dioničari bi trebali isto toliko (jer imaju isto vlasništvo i imenuju isto članova Uprave) a R. Hrvatska bi trebala oko 30 miliona. A niko o tome ne govori nego samo “Vlada FBiH”

  Reply
 • srpanj 11, 2019 at 3:53 pm
  Permalink

  Ovom u obraz može stati više nego pjanoj budali.

  Reply
 • srpanj 11, 2019 at 4:17 pm
  Permalink

  Ko da ovom lupezu od covijeka dagovori. Pa on je ko ona cukica pudlica igra oko Covica. Lizemu guzicu.

  Reply
 • srpanj 13, 2019 at 4:26 pm
  Permalink

  Usaaaa kretenu jedan, kako te nije stid izaci uopste pred javnost imas li imalo obraza bijednice jadni

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!