LJUBLJANSKA BANKA Devizne štediše imaju još samo dva mjeseca da podnesu zahtjev za verifikaciju

Sklad Slovenije do sada je primio više od 16 tisuća zahtjeva Ljubljanske banke, Glavna filijala Sarajevo, isplaćeno je preko 6.500 isplata u iznosu preko 63 milijuna eura. Sklad trenutno obrađuju predmete koji su podnijeti u svibnju i lipnju 2016., rekao je Šehić

MOSTAR – Krajnji rok za podnošenje zahtjeva za verifikaciju neisplaćene stare devizne štednje Ljubljanske banke d.d. Glavna filijala Sarajevo je 31. prosinca 2017. godine, a ukoliko se do tog roka ne podnese zahtjev za verifikaciju, devizni štediša gubi pravo za povrat novca.

Ovo nam je potvrdio Izet Šehić, predsjednik Udruženje građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori-podružnica Mostar, koji je i ovom prigodom pozvao sve štediše koji to sada nisu uradile da učine u naredna dva mjeseca. Pojašnjava kako se ovo odnosi i na svu deviznu štednju ukoliko je vlasnik devizne štednje preminuo. Naime, ukoliko njegovi nasljednici  nisu završili ostavinski postupak na sudu tj. nisu dobili rješenje o nasljedstvu sa suda, trebaju podnijeti zahtjev za verifikaciju stare devizne štednje Viskom predstavniku Slovenije za nasljedstvo (Sklad) do 31. prosinca. Uz redovnu dokumentaciju traženu u javnom pozivu treba dostaviti potvrdu sa suda kako je proces u tijeku. Šehić dodaje kako će u trenutku kada se završi ostavinski postupak na sudu,  nasljednici naknadno dostavljaju  pravosnažno rješenje o nasljeđivanju.

Upravni sporovi

Nadalje, ukoliko je vlasnik devizne štednje izgubio deviznu knjižicu ili je uništena i nema neki drugi dokument koji dokazuje deviznu štednju, takve osobe trebaju se javiti u udruženje, da se uputi zahtjev Skrbništvu Ljubljanske banke Sarajevo za izradu potvrda s podacima koja mijenja deviznu knjižicu.

– Sklad Slovenije do sada je primio više od 16 tisuća zahtjeva Ljubljanske banke, Glavna filijala Sarajevo, isplaćeno je preko 6.500 isplata u iznosu preko 63 milijuna eura. Sklad trenutno obrađuju predmete koji su podnijeti u svibnju i lipnju 2016. Vlasnici devizne štednje koji su sredstva prebacili na JRG-certifikat, imaju velikih problema da dođu do naplate svog novca. Sklad takve zahtjeve trenutno odbija, i daje im mogućnost da pokrenu Upravne sporove kod Upravnog Sodišća Slovenije u roku od 30 dana od prijema odbijenice, pojašnjava Šehić. Isto tako, naglašava kako prema zakonu BiH o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje od 14. travnja 2006., Sl. Novine broj: 28. član 2., stav 2. računi stare devizne štednje ne obuhvaćaju račune stare devizne štednje u filijalama Ljubljanske banke i Investbanke na teritoriji BiH. Dodaje kako odlukom Ustavnog suda BiH u predmetu broj: AP-533/07, sud navodi kako neki od apelanata posjeduju izvode sa Jedinstvenog računa građana kod Zavoda za platni promet Federacije BiH na kojima su registrirana njihova potraživanja po osnovu stare devizne štednje.

Neizvjesnost

Na kraju Ustavni sud zaključuje da nema odgovornosti BiH i FBiH u pogledu isplate stare devizne štednje deponirane kod Ljubljanske banke, Glavne filijale Sarajevo i Investbanke Beograd, zbog toga što su apelacije ratione personae inkompatibilne sa Ustavom BiH.

– To znači kako BiH nije obvezna isplatiti deviznu štednju Ljubljanske banke, Glavna filijala Sarajevo i Investbanke Beograd, bez obzira što se devizna štednja nalaze na posebnim privatizacijskim računima tj. na JRG-certifikatu. Već sam naglasio kako ih Sklad Slovenije odbija, daje im mogućnost pokretanja Upravnog spora. To su za devizne štediše dodatni troškovi kod sudova i velika neizvjesnost, rekao je Šehić.

Zaključno kaže kako i vlasnici deviznih računa koji nisu podnijeli zahtjev Skladu Slovenije, a sredstva im se nalaze na JRG, zahtjeve trebaju podnijeti do 31. prosinca ove godine. Za detaljnije informacije, svi zainteresirani mogu se obratiti izravno Šehiću na broj 063/315-694.

Piše: Dragan Bradvica, [email protected]

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!