LJUBO BEŠLIĆ: Određeni politički krugovi od smeća ciljano prave problem

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić ustvrdio je jučer da se pitanje odlaganja smeća u Mostaru ciljano problematizira iz određenih političkih grupa i želi napraviti ogroman problem, te da nema nijednog razloga da se smeće ne odlaže na JP “Deponija” i odlagalište otpada “Uborak”, jer okolišna dozvola vrijedi do 1. listopada.

Politizacija

U petak su iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma priopćili da su odbili ponovo izdati okolišnu dozvolu JP “Deponija”.

Bešlić je kazao da je u ponedjeljak imao sastanak u Federalnom ministarstvu okoliša, na kojem je, rekao je, nađeno kompromisno rješenje da se ponovo uputi zahtjev za obnavljanje okolišne dozvole.

”Svakako ima puno razloga za osporavanje, pogotovo jer je posljednji inspekcijski nalaz pokazao da je stanje na „Uborku“, uistinu, solidno. U svemu ovom ima previše političke priče i nekih privatnih poruka. Stoga, već sutra ćemo uputiti zahtjev za ponovnu dodjelu produžetka okolišne dozvole i vjerujem da ćemo naići na plodno tlo”,  kazao je jučer Bešlić.

Naveo je i da će posljednji nalaz Federalne uprave za inspekcijske poslove nakon nadzora na deponiji dati javnosti na uvid.

On je naveo da je glavni federalni inspektor kazao da su zenička i mostarska deponija jedine sanitarne u Federaciji BiH, a toliko se prašine diže oko njih.

”Volio bih da se napravi izvještaj o tome kakve su druge deponije u Federaciji, i ako naša bude lošija od drugih, uistinu, spreman sam povući razne sankcije i prema direktoru i svima drugima. Nažalost, ovdje se sve ispolitiziralo, pojavljuje se puno kvazistručnjaka i zanimljivo je da i u vezi s pričom o Koridoru 5C na našem području, a i deponijom isti ljudi guraju negativnu priču. Svjedoci ste priče o izmišljenom piralenu i da smo na deponiju odvozili mulj, a sve je to plasirano kako bi se javnost uznemirila”, istakao je Bešlić.

Gradonačelnik je podsjetio i na to kako su oni koji žive u blizini deponije tu nastanjeni bespravno.

”Devedeset posto tih naših sugrađana nemaju uopće riješeno ni pitanje zemljišta, koje su dobili od nekadašnje Općine Sjever, većina njih nije platila ni ono malo što su trebali, a većina njih nije podnijela niti može zahtjev za građevinsku dozvolu i legalizaciju objekata uz deponiju i, da upoznam javnost, da uz deponiju ide Koridor 5C, pa onda možete zamisliti da nelegalna skupina građana zaustavlja dva velika projekta od bitnog interesa za državu, kao što je autoput na Koridoru 5C, koji prolazi kraj deponije i samu deponiju koja je za cijeli grad Mostar. To govori da još nismo sazreli kao država, da vodimo stvari kako ne pripadaju po zakonima, ali nadam se da ćemo, ipak, izaći iz tog začaranog kruga”, poručio je Bešlić.

Pravljenje problema

Naime, Mostar se posljednjih mjeseci suočio sa velikim problemom oko smeća. Građani naseljeni oko deponije Uborak u lipnju su bili  blokirali deponiju jedanaest dana nakon  što je u javnost procurilo da se na deponiju navodno tajno odlaže mulj iz pročistača otpadnih voda u južnoj zoni grada, koji – prema tvrdnjama nevladinih organizacija – sadrži najmanje četiri opasne materije, među kojima je i zabranjeni bojni otrov piralen. Mještani tvrde da se već godinama na tu deponiju ne odlaže jedino predviđeni, kruti, nego i animalni i medicinski otpad.

Za to vrijeme grad je bio zatrpan smećem. S gradskim vlastima postignut je dogovor da se deponija  odblokira, a da će se zajednički raditi na iznalaženju nove lokacije uz pomoć svih razina vlasti koje su po svojoj nadležnosti odgovorne da se to pitanje razriješi.

Javnost je na početku podržavala mještane i aktiviste u borbi za svoja prava, međutim u posljednje vrijeme, sve je više onih koji ocjenjuju da se problem smeća u Mostaru forsira u cilju političkog pritiska i stvaranja dodatnog nereda u gradu.

error: Content is protected !!