Ljubušaci podržali predstavu o Petru Barbariću

Nadbiskupijsko sjemenište i Katolički školski centar „Petar Barbarić“ Travnik,  trodnevnim zabavnim, kulturnim i vjerskim programom obilježili su Dan škole i Sjemeništa. Tim povodom održana je i premijera predstave „Snovopriča o Petru Barbariću“, dramski životopis sluge Božjega.

Izvrsne likove, uz gromoglasan pljesak, ostvarili su: Matej Baškarad kao Petar Barbarić, Nebojša Filipović kao domar Ante, Darko Smodek kao Erich von Brandis, Roberto Zahirović kao Petar Perica te Antonio Bilić kao Waclaw Mierzwinski. Oduševljeno su dočekani pljeskom i direktor predstave Nikola Lozić, scenograf i kostimograf Dejan Pranjković, asistent redatelja Ante Bilić, autor teksta i redatelj Rusmir Agačević te don Željko Marić, ravnatelj travničkog Katoličkog školskog centra i rektor Nadbiskupskog sjemeništa.

Snažna poruka

„Svi smo mi djeca ove Gimnazije, tako da nisam ni sekunde dvojio kada mi je don Željko Marić predložio da napišem tekst, kojeg je pregledao Stanko Barbarić te samo rekao: „Krasno i sve točno“. Ali, najvažnije zbog čega sam pisao tekst je latinski jezik. Moj pradjed  Waclaw je porijeklom iz Poljske, no živio je u Ljubuškom. On je kao i Petar došao u Nadbiskupsko sjemenište u Travnik da postane svećenik, ali je njemu latinski bio težak i zbog toga je umjesto u svećenicima završio u geodetima. Dakle, da on nije imao latinski bio bi svećenik, ali da je bio svećenik ne bi bilo mene“, kazao je redatelj Agačević, ponosan jer je na rukama njegovog pradjeda umro Petar.

Na kraju predstave nazočnima se obratio i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, koji je pohvalio izvrsne glumce zbog  snažne i divne poruke koju trebamo čuvati u svojim srcima. Predstavi je nazočio i Boško Barbarić, praunuk Petrovog brata te izaslanstvo Općine Ljubuški predvođeno predsjednikom Općinskog vijeća Tihomirom Kvesićem.

Travnički književnik Rusmir Agačević, kao autor teksta i redatelj, s dubokim poštovanjem i izrazitom profesionalnošću dao je Petru ili, bolje rečeno, onima koji se okupljaju oko njega, Petrovoj duhovnoj obitelji, novu sliku koja je osobiti izričaj njegove duše.

Promocija u Ljubuškom

Poruka ove neobične predstave je da Petar Barbarić nije samo umro u Travniku, on živi u ovom gradu i Središnjoj Bosni, ali isto tako predstavom je Petar ponovno vraćen u svoj Ljubuški.

Realizaciju projekta „Snovopriča o Petru Barbariću“ potpomogli su, između ostalih, Općina Ljubuški, Stanko Barbarić,  Vlada Zapadnohercegovačke županije, župa Klobuk, kao i vjeroučiteljica Ana Bubalo, inače autorica slikovnice „Divan mladić Petar Barbarić“, koja je izdana povodom 120. obljetnice od njegove smrti.

Kako je najavljeno, predstava „Snovopriča o Petru Barbariću“ bit će odigrana krajem lipnja i u Ljubuškom.

error: Content is protected !!