LJUBUŠKI: Raste uskočka kapa – crvenkapa (FOTO)

LJUBUŠKI – Na kuli herceg Stjepana u Ljubuškom obavljeno je šivanje hercegovačkog dijela senjske kape Crvenkape. Riječ je o projektu senjske umjetnice Marije Zudenigo, a koji se, osim u Senju, proširio i na područje BiH.

Inače, Crvenkapa je ilirskog podrijetla, a u današnjoj izložbenoj postavi u tvrđavi Nehaj nosi je uskočki zastavnik. Kako ističe Zudenigo, cilj je sve pačvorke (komade platna) iz cijele Hrvatske i dijela BiH spojiti u jednu veliku uskočku kapu, koja će zaokružiti cijelu Nehajsku tvrđavu u Senju.

Doprinos vrtića, pojedinaca…

Svoj doprinos ovom projektu, između ostalih, dala su djeca iz ovdašnjih vrtića, koja su pravila crvene kvadratiće, ali i sve zainteresirane škole, kulturne ustanove, udruge, obrti i pojedinci.

Svi skupljeni kvadratići, koji su povećali kvadraturu materijala za 15 metara, protekle subote su spojeni u hercegovački dio senjske kape, a za obavljeni posao bila je zaslužna pjevačka skupina Dream team Babe, uz pratnju mladog guslara Marka Čolaka.

Sudeći prema objavi na Facebooku, autorica Zudenigo je oduševljena realizacijom projekta za koji je potrebno čak 14.000 crvenih komada tkanine.

„Iznad mene paraglajderi lete po plavom „plavcatom“ nebu, ispod mene Ljubuški, pored mene momak Hercegovac, oko mene Dream team Babe. Crvenkapica raste. Za sreću i previše!“, napisala je ona.

Istaknula  je kako je šivanje kape službeno započelo u kolovozu protekle godine, i to na glavnoj rivi u gradu Senju, a tijekom proljeća nastavit će se u Otočcu.

 Tradicijska baština

Podsjetimo, autorica je Crvenkapicu zamislila kao multidisciplinarni projekt kreativne i kulturne industrije s ciljem očuvanja, prezentiranja i brendiranja kulturne tradicijske baštine.

Opći cilj projekta je promicanje suradnje kulturnih i umjetničkih, akademskih, obrazovnih i gospodarskih institucija, kao i pojedinaca umjetničkih i sličnih zanimanja.

Zudenigo je svoju ljubav prema gradu već izrazila s dva zapažena volonterska projekta – „Senjska balonarij”, kojim je obilježena 3.000 obljetnica postojanja ovog mediteranskog grada te „Senjska fregata“ – porinuće 1.000 papirnatih brodića u senjskoj luci.

Piše: Antonela Marinović Musa, [email protected]

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!