Ona se može koristiti kao alternativa raznim lijekovima

ZDRAVLJE

Lavanda – prirodna zaštita

 

Lavanda je već dugo cijenjena kao dobro sredstvo za zaštitu od životno opasnih bolesti i infekcija. Ona se može koristiti kao alternativa raznim kemijskim dezinficijensima, antibioticima i antivirusnim lijekovima. Univerzalnost njene primjene je velika: opušta i smiruje mišiće, koristi se kod masaže, reumatskih bolova, otklanja ožiljke, dezinficira rane, pomaže kod akni, ekcema i opekotina. Također, njeno eterično ulje služi i za inhaliranje dišnih puteva, koristi se i kao pomoćno sredstvo u liječenju svih bakterijskih i gljivičnih infekcija, te potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica čime zaista štiti od napada patogena.

 

Višenamjenska biljka

Osim što djeluje kao germicid i izravno napada bakterije i viruse, te što potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica koje štite organizam od nametnika, lavanda ne stvara otporne sojeve bakterija, kao što to antibiotici rade.

 

Lavanda se može i konzumirati

Lavanda se već dugo nalazi na polici sa začinima u Francuskoj, a lavandin čaj stimulira i jača imunološki sustav, posebno u razdoblju stresa ili bolesti.

 

Isparavanje lavande – čisti zrak

Lavandino eterično ulje možete koristiti u kupkama, nanositi ga na kožu (ali razrijeđenog!), staviti na odjeću ili samo udisati. Može se i koristiti kao i mirisno ulje i raspršiti se po prostoriji – osim što će vama koristiti i učiniti prostoriju mirišljavijom, kontrolirat će i klice koje lete zrakom.

Nije preporučeno da se guta eterično ulje jer ono se obično miješa s lakom da bi dobilo žutu boju. Pravo ulje je gotovo prozirno pa pitajte trgovca ima li bijelo ulje- mnogi ga imaju ispod pulta.

 

Izravna primjena – eterično ulje lavande je jedno od rijetkih koje nerazrijeđeno smijete koristiti u dodiru s vašom kožom. Utrljavanjem nekoliko kapi eteričnog ulja lavande na kožu nekoliko puta dnevno, jačate imunološki sustav u borbi protiv potencijalne gripe i prehlade.

 

Čaj od lavande

Čaj od lavande preporučuje se za poticanje probave, smirivanje želuca, protiv nadimanja i plinova. Osim toga upotrebljava se za ispiranje i dezinfekciju rana na koži i sluzokoži. Čaj od lavande priprema se tako što se jedna mala žlica lavandinih cvjetova prelije sa 2,5 dl ključale vode i nakon 10-tak minuta procijedi. Pije se topao a ukoliko se koristi za ispiranje ostaviti ga da se prohladi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!