Rani simptomi trudnoće koje u početku ne prepoznajete

Sigurno je da će svaka žena na neki način osjetiti da se u njenom organizmu nešto dešava, nešto do tada njoj strano, a ipak novo i ne toliko strašno. I poslije liste bolesti i stanja na koje je posumnjala, dođe se na kraju i do trudnoće. Postoje li sigurni simptomi koji nam mogu ukazati da se radi o trudnoći? Pretpostavljate da ste trudni, ali niste sigurni, a još je rano za test i za odlazak kod ginekologa. Kako prepoznati simptome? Svakako prvi simptom trudnoće je izostanak menstruacije, ali vaše tijelo šalje i druge signale koji postaju upadljiviji iz tjedna u tjedan. Simptomi rane trudnoće mogu se osjetiti već poslije par dana od trenutka začeća, ali neke žene ne osjećaju ništa ni nakon nekoliko tjedana. Ponekad je frustrirajuće čekajući odgovor ukoliko mislite da ste trudni ili hoćete da ostanete u drugom stanju i ne možete podnijeti period do sljedeće menstruacije da to saznate bez liječničkog pregleda.

Mučnina/ povraćanje

Jutarnja mučnina može se pojaviti vrlo rano u trudnoći, čak i prije nego što primijetite da ste u drugom stanju. Iako nosi ovaj naziv, ona se može javljati u bilo koje doba dana ili može trajati non stop. Pomoć u borbi protiv ovakvog stanja mogu vam biti mali, ali česti obroci.

Pojačano čulo mirisa i ukusa

Mnoge žene postanu osjetljivije na svakodnevne mirise, a čulo ukusa se može tako drastično promijeniti pa postoji mogućnost da vam se više neće jesti vaša omiljena hrana. Također, u ustima možete osjećati ukus metala.

Učestalo mokrenje

Zbog povećavanja maternice pritisak na bešiku će biti jači pa ćete vjerojatno češće nego što je to uobičajeno ići u WC. Ukoliko vam je urin tamnije boje i ima jači miris nego inače pobrinite se da pijete više vode.

Napetost u grudima

Često žene u ranom stadiju trudnoće osjete da su im se grudi povećale i postale izuzetno napete. Bradavice isto tako mogu narasti i postati jako osjetljive, a boja im može potamniti. Isto tako vene vam mogu postati izraženije –  sve u pripremi za dojenje.

Grčevi, bolovi u leđima i glavobolje

Prvih nekoliko tjedana možda ćete imati grčeve i osjećaj kao da svakog trenutka trebate dobiti menstruaciju, grčeve često prati i bol u leđima. Trudnice mogu imati i češće glavobolje koje su rezultat velikih hormonskih poremećaja.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!