Zašto moj sin nikada neće nazvati mog novog muža “OČUHOM”

Prvi put kad sam čula da moj sin zove mog dečka “tata”, zastala sam. Kako je riječ ležerno poletjela iz njegovih dvogodišnjih usta, moj dečko me pogledao, razmišljajući o mojoj reakciji. U početku sam se pitala da li je Jax upravo zamijenio ime mog dečka, Don, s rječju tata. Ali ja sam znala da je to nešto drugo. Moj sin je mislio da je moj dečko njegov otac, prenosi priču Popsugar, o ženi koja je izgubila muža tri dana samo nakon što je rodila sina. 

Moram priznati da sam se na trenutak nasmiješila iznutra, prihvatajući tu ideju. Razmišljala sam o divnim stvarima koje bi ovaj naziv mogao donijeti: Jax bi mogao imati oca, a ja bih mogala imati partnera. Ali radost je bila kratkotrajna i brzo sam počela da paničim. Šta ako Don ne želi da bude tata? Šta ako previše očekujem od njega?

Don i ja smo se zaljubili to ljeto, a početak naše veze bio je sve samo ne lagan. Kao nova udovica i nova mama, bila sam negdje između tugovanja supružnika i majke koja je dojila. Svjedočenje prerane smrti mog muža 30 mjeseci ranije, osakatilo je moje emocije i ostavilo me da se nosim sa PTSP-om.

Justin je ubijen zalutalim metkom tri dana nakon što je Jax rođen, a njegova smrt nije bila samo šokantna i neočekivana, već je bila i zemljotresna. Od trenutka kada je umro, njegov imaginarni duh je proganjao svaki moj pokret. Nosila sam naše burme oko vrata, polijepila njegove fotografije po cijelom domu, istetovirala portret na leđima, pa čak i spavala pod jorganom od njegovih starih majica. Nikada nisam željela da ga pustim, i nadala sam se da ću pokušati da ga zadržim. Jax će znati ko je njegov otac.

Nije bilo važno koliko sam puta pokazivala na Justinovu fotografiju i govorila Jaxu: “To je tvoj tata!”  Za njega je visoki, fini muškarac koji ga je hranio za ručak i čitao mu knjige bio njegov tata. Kasnije tog dana, razgovarala sam o situaciji s Donom. Morala sam da znam kako se on osjeća.

– Mislim da je to sasvim prirodno – rekao je i dodao:

– Mnogo sam u njegovoj blizini i on organski reagira.

– Zar te to ne plaši? – pitala sam ga.

– Naravno da ne – rekao je. – Volim vas oboje, i volio bih biti njegov tata, ako me vas dvoje želite.

tmp_0HssOi_f1d980595570915c_Runaway-754.jpg

Kad je Justin umro, bojala sam se kad će me Jax pitati zašto nema tatu. Kidalo me to što sam mislila na djecu u njegovom razredu kako crtaju svoju obitelj s dva roditelja, a moje dijete će crtati samo sa mnom. Sedam mjeseci nakon što smo se zaručili, Don i ja smo vezali čvor na prekrasnoj ceremoniji na plaži. Naše vjenčanje bilo je elegantno i intimno, a kad bih se mogla vratiti u prošlost, ne bih ništa promijenila.

Moj sin Jax ima dva oca: jednog živog i jednog mrtvog. Neprestano moramo razjasniti na kojeg oca misli kada govori, ali moram priznati da me malo zaboli kad kaže o Justinu: “On je u mom srcu.”

Osim izazova, postoje i prednosti kombiniranja porodica. Moj sin Jax prima ljubav od četiri bake, pet djedova i 11 tetaki i ujaka. 

U trenutku kada sam mislila da mi se cijeli svijet srušio, ipak se pojavio neko ko mi je vratio osmjeh na lice i želju da nastavim sa svojim životom, i da se kroz njega borim za svog sina. 

error: Content is protected !!