Manifestacija ‘Dani knjige u porti crkve – 500 godina goraždanske tiskare’

U organizaciji Odbora za međureligijsku suradnju Goražde, u porti crkve Sv. Georgija u Sopotnici održana je manifestacija ”Dani knjige u porti crkve – 500 godina Goraždanske tiskare”.

Tradicionalna manifestacija koja se održava treći put, ove godine je organizirana u znaku velikog jubileja, pola milenija od početka rada goraždanske tiskare, prve na području BiH koja je radila u periodu između 1519. i 1523. gneodi.

Ovogodišnji “Dan knjige u porti crkve” organiziran je u suradnji s općinom i Narodnom bibliotekom “Božidar Goraždanin” Novo Goražde te Osnovnom muzičkom školom (OMŠ) “Avdo Smailović“ iz Goražda.

Prisutne goste pozdravili su protojerej Mihailo Andrić i Muhedin ef. Karalić, dok je o značaju Goraždanske tiskare i njenom historijatu govorila direktorica JU Narodna biblioteka “Božidar Goraždanin” iz Novog Goražda, Bobana Vidaković.

Visok grafički i likovni kvalitet

Danas rijetki i nepotpuno sačuvani primjerci goraždanskih knjiga pokazuju visok tehnički nivo, grafički i likovni kvalitet, a pri tome samosvjesnost i originalnost u sažimanju stilskih utjecaja. Oni u osnovi počivaju na temeljima vjekovne rukopisne tradicije njegovanja nacionalnog pisma i ukrašavanja knjiga – istaknula je Vidaković.

Prvo štampano književno djelo koje se nalazi u knjizi “Liturgija“ štampanoj 1519. godine “Moljenije Đura Ljubavića časnim prezviterima” pročitao je mladi poeta Milenko Dačević.

-Kultura bi danas, više nego ikad prije, trebala biti sastavni dio života svakog čovjeka, a posebno djece. Uzmemo li da ‘u jeziku stanuje bitak’ knjige su izvor i prenosilac znanja, bez znanja nema dijaloga, a bez dijaloga nema mira. Knjige značajno utječu na formiranje stavova i vrijednosti kod vjernika i svih drugih ljudi, te su kao takve veoma važne i za procese upoznavanja, a shodno tome i poštovanja vrijednosti drugog, te za izgradnju trajnog mira i kvalitetnog života pripadnika različitih vjerskih i etničkih grupa – drži tajnik  Odbora za međureligijsku suradnju Goražde Tomislav Čarapić.

Izložba

Na manifestaciji je upriličena i izložba radova grafika koje su nastale na Prvom saboru grafičara u Donjoj Sopotnici, organiziranom u sklopu godišnjeg programa obilježavanja jubileja tiskarstva. Grafike, njih 22 su od strane 11 grafičara urađene na temu knjiga goraždanske tiskare.

Dominantni motivi na izloženim grafikama su inicijalna slova iz knjiga i zastavice kojima su ukrašavane knjige.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!