Manifestacijom ‘Vincekovo’ obilježen početak rezidbe loze na Buni

Kulturna manifestacija “Vincekovo Buna 2020” kojom se obilježava dan početka rezidbe loze i blagoslov trsa, održana je u subotu u organizaciji Udruge malih vinogradara i vinara “Buna”.

Vincekovo je manifestacija koja okuplja nekoliko stotina ljudi, a koja se svake godine održava u mjesecu siječnju povodom blagdana svetog Vinka, koji se slavi 22. siječnja i smatra se zaštitnikom trsa i vinove loze pod imenom “Vincekovo”.

Domaćini desete uzastopne manifestacije “Vincekovo Buna 2020” bili su Jozo Pinjuh i Božo Petrović.

Po riječima ovogodišnjeg domaćina i dopredsjednika spomenute udruge Joze Pinjuha, manifestacija “Vincekovo Buna 2020” kao i svake godine započela je blagoslovom vinograda.

-Običaj na Buni je takav da vinski biskup blagoslovi vinograd jednog od domaćina, gdje se pristupa obredu razidbe i predaje se štap od prošlogodišnjeg domaćina ovogodišnjem. Štap je izrađen od trsa vinove loze samo za ovu manifestaciju, a dužnost svih domaćina je da taj štap čuvaju tijekom cijele godine- rekao je Pinjuh.

Dodao je kako vinski biskup Damir Lovrić, koji se samo za ovu prigodu obuče u biskupa, vrši škropljenje uz humorističke dosjetke o prošlom i novom domaćinu.

– Biskup preliva vinom trs loze, na kojem su izvješene pršut, kobasica i panceta. Zatim domaćin uzme škare i krene obrezivati lozu- pojasnio je ovogodišnji domaćin Pinjuh.
 
Članovi udruge su i ove godine pripremili ukusna domaća jela, specijalitete od divljači, uz bijelo i crno vino, a njihova konzumacija za sve goste bila je neograničena.

Otvaranje manifestacije započelo je nakon što su obredi u vinogradu završili u sportskoj dvorani OŠ Marina Držića Buna.

Gosti su na samom ulazu mogli kupiti čaše s vidljivim ugraviranim obilježjima ”Vincekovo Buna”, u znak potpore ovoj kulturnoj manifestaciji po simboličnoj cijeni od pet maraka, koje su po odlasku ponijeli sa sobom kao suvenir.

Svrha postojanja Udruge malih vinogradara i vinara Buna je višestruka, prvenstveno da se očuva tradicija uzgoja vinove loze i pravljenja dobrih vina na području Bune.

Sama manifestacija traje tjedan dana kroz pripreme, a na samo Vincekovo prođe nekoliko stotina ljudi.

2 thoughts on “Manifestacijom ‘Vincekovo’ obilježen početak rezidbe loze na Buni

 • siječanj 25, 2020 at 6:59 pm
  Permalink

  Nema ni jedan bunjanin vise ni trsa od grozdja sve su pocupali prodali zemlju Bosanci ih poklopili

  Reply
  • siječanj 26, 2020 at 12:29 am
   Permalink

   El Hamdilulah!! Tamni vilajet.

   Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!